Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

GARBE PYRAMID-MAP: Corecția prețurilor pe piața europeană a proprietăților logistice s-a încheiat în mare parte

Piața europeană de investiții continuă să fie stabilă, în special comparativ cu alte clase de proprietăți comerciale, cum ar fi birourile. După o perioadă de scădere a randamentelor inițiale nete prime, s-a stabilizat în prima jumătate a lui 2024. Totuși, preluarea investițiilor rămâne sub nivelurile de dinaintea pandemiei. Cererea de spații comerciale este încă scăzută din cauza problemelor economice din multe țări, iar scăderea cererii a încetinit și creșterea chiriilor.

Acestea sunt câteva dintre concluziile prezentate de GARBE Research în cel mai recent studiu GARBE PYRAMID MAP, actualizarea semestrială pentru 2024 a imaginii de ansamblu a chiriilor de top și a randamentelor inițiale nete pentru cele 116 subpiețe cheie de proprietăți logistice din 24 de țări europene.

“În prima jumătate a anului, logistica a avut o cotă de 21% din totalul pieței de investiții, situându-se la un nivel similar cu tipurile de utilizare birouri, cu 24%, și rezidențiale, cu 23%.”, a menționat Tobias Kassner, director de cercetare și membru al consiliului executiv al GARBE.

“Acest lucru arată: În ciuda parametrilor săi complecși, piața imobiliară logistică europeană s-a menținut ca una dintre cele mai căutate clase de active imobiliare, ceea ce se datorează, în esență, performanței sale excelente de rentabilitate/risc.”

Chiriile europene de top continuă să crească cu încă 1,4%

Având în vedere cererea mai slabă de spațiu, creșterea chiriilor și-a pierdut vizibil ritmul. În general, creșterea chiriilor prime în toate cele 116 regiuni logistice analizate a fost de 1,4 % în prima jumătate a lui 2024. Cu toate acestea, regiunile logistice atractive cu o structură economică solidă continuă să înregistreze o creștere deosebit de rapidă a chiriilor prime.

“Aici, companiile vor accepta astfel de niveluri de preț, nu în ultimul rând pentru că unitățile atractive sunt adesea rare”, explică Dr. Peter Bartholomäus, șeful departamentului Fund Management & Capital Markets și membru al Comitetului executiv al GARBE.

Piețele cu cea mai puternică creștere sunt în Țările de Jos și Germania: Venlo (+7,8%), Limburgul de Sud (+7,4%), München (+7,1%), Eindhoven (+6,0%) și Mannheim (+5,9%).

Previziunile GARBE PYRAMID pe cinci ani depășesc previziunile privind inflația

Pentru prima dată, o prognoză elaborată împreună cu Oxford Economics a fost adăugată la graficul GARBE PYRAMID.

“O bună evaluare a statusului quo-ului este esențială pentru un diagnostic precis al oportunităților și riscurilor de pe piață. Dar numai cu o previziune bine fundamentată puteți dezvolta o strategie orientată”, a adăugat Kassner.

Previziunile oferă o perspectivă pe cinci ani privind tendințele chiriilor prime și ale randamentelor inițiale nete în 30 de regiuni logistice europene de top selectate și integrează factori macroeconomici cuprinzători și factori specifici pieței.

Acestea sunt principalele perspective pentru următorii ani: Dacă economia se redresează, așa cum este de așteptat, și dacă inflația și ratele de credit continuă să scadă, chiriile prime vor începe să crească simțitor în următorii cinci ani. În cele 30 de piețe europene de top selectate, rata lor de creștere va fi în medie de 3,1% pe an – depășind inflația preconizată în zona euro. Nicăieri chiriile de top nu vor crește mai rapid în următorii ani decât în Londra și München, unde se așteaptă rate anuale de creștere de 3,9% și, respectiv, 3,8%. Acestea sunt urmate de Berlin, Hamburg și Manchester, cu 3,5 % fiecare.

“Această evoluție este cauzată de schimbările în dinamica pieței, care generează noi stimulente de piață”, a completat Kassner.

În opinia sa, trei factori principali sunt decisivi în acest context: în primul rând, reluarea expansiunii și diversificării comerțului electronic, determinată în principal de creșterea cererii în segmentele alimentar și fashion. În al doilea rând, tendința de nearshoring și descentralizarea lanțurilor de aprovizionare, în special în sudul și estul Europei. Și, în al treilea rând, noile tehnologii și energiile alternative, cum ar fi producția de celule de baterii, vehicule electrice și semiconductori.

Articole similare

Ad