Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Goodyear a fost condamnata pentru concedierea a peste 1.000 de angajati

La sase ani de la inchiderea fabricii de anvelope din Amiens-Nord, ce a dus la demiterea a 1.143 de persoane, Goodyear a fost condamnata pentru concedierea nedreapta a acestora. Suma totala pe care grupul american va trebui sa o plateasca drept dauna pentru cei 832 de angajati, parti la proces, nu a fost transmisa avocatului angajatilor, Me Fiodor Rilov. La audierea din 28 ianuarie, la care au participat aproximativ 550 de persoane, Me Rilov a insistat asupra profitului operational global de la vremea respectiva al grupului Goodyear, de 1,7 miliarde de dolari. El a considerat aceasta aventura drept „emblematica in ceea ce priveste refuzului angajatilor de a se lasa zdrobiti, in timp ce angajatorul lor are profituri colosale”.
Specializata in fabricarea de anvelope agricole, locatia Goodyear din Amiens-Nord s-a inchis in ianuarie 2014, dupa un conflict de peste sase ani intre personal si conducere. Fabrica era „in deficit?, iar grupul avea o datorie de 5,2 miliarde de dolari, asa cum sustinuse avocatul conducerii, Me Joël Grangé, pentru a justifica decizia de inchidere a uzinei.
Instanta, insa, a considerat ca respectivele concedieri nu aveau un motiv economic valabil?. „Este o hotarare extrem de importanta: nu se poate sa dea oameni afara pentru a obtine mai mult profit, nu este legal”, a spus Me Rilov in fata instantei din Amiens.
Printre ei, Evelyne Becker, fost delegata CGT, a spus ca "aceasta victorie nu va da de lucru celor care au ramas pe drumuri si nu va restabili tragediile sociale si umane. Dar ne da inapoi demnitatea in fata unei multinationale care ne-a dispretuit si umilit. Mai presus de toate, ne va permite sa trecem la altceva.?
O aluzie la indelungata lupta care s-a dus intre cele doua parti de la anuntul de reorganizare al locatiilor din Amiens-Nord si Amiens-Sud din 2007. Aceasta tensiune a dus la un episod in care directorul de resurse umane si cel de productie au fost retinuti timp de aproximativ treizeci de ore in fabrica ocupata. Sapte angajati au fost condamnati definitiv la inchisoare cu suspendare in 2018.
Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca Goodyear a luat nota de aceasta decizie, amintind ca „inchiderea locatiei a fost necesara pentru a proteja competitivitatea companiei. Goodyear va studia hotararea inainte de a decide cu privire la o eventuala cale de atac", a mai spus el.

Articole similare

Ad