Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

H.Essers mizează pe segmentul produselor chimice: încă 10.000 m2 de depozitare cu specific Seveso operaționali

H.Essers continuă să își dezvolte operațiunile în România și a deschis recent un nou depozit de 10.000 m2 lângă București, destinat logisticii de produse chimice. Suprafața totală de depozitare operată de compania belgiană în locația de lângă București a ajuns astfel la 60.000 m2, cu perspective de creștere și pe viitor. 2024 a adus o creștere cu 15% și pe segmentul de logistică, lucru susținut și de dezvoltarea transportului intermodal de către Grupul H.Essers, care operează săptămânal 10 trenuri dus-întors pe ruta Belgia-România. Pentru perioada următoare, obiectivele H.Essers sunt de a consolida transportul intermodal și de a dezvolta și linii complementare business-ului principal, în domenii ce vor avea tot mai mare căutare în anii următori – cum ar fi logistica bateriilor Li-ion – cu focus pe eficiență operațională și pe reducerea amprentei de carbon.

În contextul în care Europa este cu ochii pe sustenabilitate, grupul belgian H.Essers continuă să își dezvolte segmentul de transport intermodal atât în Europa, cât și în România, conectând noduri economice din Europa de Vest cu țări din Europa de Sud-Est. Pionier pe acest segment de activitate, H.Essers a reușit să dezvolte ruta Curtici-Turcia, care se conecteaza eficient cu trenurile zilnice din Genk, Belgia, creând soluții de transport continental. Relația Curtici-Turcia a fost inaugurată în urmă cu trei ani, fiind deservită acum de 3 trenuri pe săptămână. Toate transporturile – inclusiv sosirile pe rutier – sunt consolidate la terminalul din Arad, care a devenit deja un hub regional pentru compania belgiană, mărfurile din Turcia, Grecia, Ungaria, Bulgaria și România fiind trimise din acest hub spre Benelux, Germania, Franța și Marea Britanie și invers.

Deși organizează poate cel mai mare număr de trenuri în/din România, H.Essers nu are în obiectiv să investească în terminale feroviare și în trenuri proprii, singura excepție făcând-o terminalul din Genk, Belgia, unde achiziția a fost făcută pe fondul volumului mare de activitate care trebuia consolidată. „Deținerea propriului terminal feroviar are sens în contextul unui business susținut, întrucât investițiile în infrastructură și costurile de exploatare sunt uriașe. Preferăm să avem trenuri integrale H.Essers și să cumpărăm capacitate de transport corelată strict cu volumele pe care ne bazăm. Nu urmărim să avem trenuri cu spații disponibile pentru închiriere către terți”, a explicat Jeroen Fabry, Business Unit manager CEE.

„Mai bine să existe un terminal mare, independent, cu trafic susținut, decât multe și mici. Spre exemplu, la Curtici/Arad sunt opt linii ce pot fi utilizate concomitent și conferă flexibilitate tuturor operatorilor. Contează și infrastructura terestră modernă, care să faciliteze conexiuni rapide, iar din acest punct de vedere lipsa unei autostrăzi Oradea-Cluj reprezintă deocamdată un punct în minus pentru terminalele din Oradea”, crede Jeroen Fabry.

Transportul feroviar devine tot mai sustenabil

În ultimele luni, transportul intermodal a fost afectat la nivel european din cauza lucrărilor de reabilitare a liniilor principale de cale ferată în Germania și, din păcate, orice intervenție în infrastructură dă peste cap circulația trenurilor, spre deosebire de transportul rutier unde flexibilitatea este mai mare. Acum situația s-a remediat și lucrurile revin la normal. Pe de altă parte, transportul feroviar este mult mai sustenabil, apreciază Jeroen Fabry, iar timpul de tranzit s-a îmbunătățit semificativ: 36 de ore cu trenul din Belgia până în Curtici, față de două-trei zile la începutul proiectului intermodal, înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. „Dacă ai volume mari de marfă, trenul este cea mai bună soluție. Strategia noastră este ca distanțele lungi să fie parcurse exclusiv pe feroviar, cu conexiuni disponibile în proximitatea depozitelor, iar camioanele să fie folosite pentru transportul mărfurilor pe o rază de 200-300 km de la terminale.”

Grupul H.Essers construiește în Olanda un nou terminal de containere, situat între Anvers și Rotterdam, care va prelua nu doar transportul de containere provenite din Asia, ci și din alte porturi europene; poziționarea acestuia pe un culoar TEN-T constituie un avantaj suplimentar. Grupul are în plan investiții în facilități portuare în regiunea Limburg Belgia (unde este și sediul central H.Essers), pentru dezvoltarea transportului multimodal dincolo de Belgia, în spațiul Benelux.

Depozit neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în București

Nici România nu a fost trecută cu vederea în ceea ce privește investițiile: în 2024 H.Essers și-a extins depozitul din București cu încă un modul de 10.000 m2, acesta fiind primul său depozit neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon (nici încălzirea nu se mai face pe gaz, ci cu energie electrică, prin pompe de căldură). De precizat că în România depozitele H.Essers din ambele locații – București și Oradea – au fost echipate cu panouri solare, pentru a crește eficiența energetică și a reduce amprenta de carbon.

Instalația din București – care are o capacitate de 0,4 MW – asigură întreg necesarul de energie pe amplasament, ceea ce reprezintă 95% din producția totală proprie, diferența de 5% fiind distribuită în rețeaua publică. „Din păcate, legislația este foarte restrictivă și obligă ca, până în 2027, orice instalație de producție de energie verde să fie însoțită de baterii având o capacitate egală cu cel puțin jumătate din cantitatea de energie produsă. Acest lucru crește exponențial valoarea investiției, care oricum este substanțială, dacă ne gândim că pe lângă prețul efectiv al tehnologiei se impune și adaptarea clădirii la o astfel de utilizare.”

În total, modernizarea depozitelor din București și Oradea plus toate dotările de ultimă oră – montarea panourilor solare, schimbarea întregului sistem de iluminat pe LED etc. – au costat aproximativ 1,5 milioane de euro, iar amortizarea este preconizată să se realizeze pe o plajă de timp de zece ani.

În perioada următoare compania dorește să treacă întregul sistem de încălzire pe pompe de căldură, pentru cei 60.000 m2 suprafață totală a depozitului din București. Succesul acestui proiect depinde însă de mai multe variabile, inclusiv de rețeaua energetică din zonă, pentru că o investiție verde trebuie să fie în primul rând economică.

Noul depozit de 10.000 m2 recent construit pe amplasamentul din București, acreditat Seveso, este operațional din septembrie și a păstrat soluția de proiectare/organizare folosită anterior în construcția modulară a depozitelor H.Essers, la care s-au adăugat modernizările eco.

De altfel, până în 2030, Grupul H.Essers și-a propus ca toate depozitele sale din țările unde operează să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Iar pe lângă beneficiile certe de mediu, acest lucru va reprezenta un avantaj competitiv important la nivel european. Din păcate, în România nu sunt foarte multe depozite acreditate ca amplasamente sub încadrare Seveso, deși acest lucru se impune pentru multe tipuri de produse chimice. Doar industria petrolieră a rămas, și istoric vorbind, mai adaptată din acest punct de vedere, apreciază Jeroen Fabry. În acest moment la nivel național sunt aproximativ 200 de amplasamente industriale Seveso, deși în urmă cu zece ani numărul acestora era dublu. Prin comparație, Germania are 4.000 de amplasamente industriale Seveso.

„Seveso nu este doar despre clădiri, ci despre norme de siguranță foarte stricte, în funcție de tipurile de produse chimice depozitate, compartimente nu mai mari de 2.000 m2, sisteme de sprinklere cu spumă, sisteme de ventilație etc. Avem elaborată o hartă cu riscurile potențiale și cu distanța de siguranță în vecinătatea depozitului. Sistemele de stingere a incendiului sunt foarte bine puse la punct, iar flota de vehicule dedicată transportului de produse chimice este licențiată ADR; la fel și șoferii. Cunoaștem foarte bine logistica produselor chimice și nu excludem în viitor construcția unui depozit dedicat pentru baterii Li-ion. Ne așteptăm ca în următorii ani să fie deja mai multe cereri – în România și în Europa – pentru înlocuirea bateriilor de prim-montaj care au echipat mașinile electrice.”

Printre proiectele de viitor ale H.Essers în România se numără și distribuția de medicamente. „Modelul de business pentru domeniul farmaceutic se schimbă constant. În prezent, legea impune anumite reguli de distribuție.” H.Essers deține în București și un depozit de 10.000 m2 pentru produsele farmaceutice. Pentru produsele chimice H.Essers are depozite de 50.000 m2 în București și încă un depozit de 10.000 m2 în Oradea. „Chiar dacă sunt argumente pro și contra în legătură cu operarea propriului depozit, atunci când activezi în domenii foarte specializate, de nișă, credem că este mai bine să îți construiești depozitul pe care îl vei și opera, pentru că știi cel mai bine ce implică acele domenii specifice”, a explicat Jeroen Fabry.

Transportul rutier internațional este pe o pantă descendentă

Transportul rutier pe plan internațional a fost afectat în ultimii ani de creșterea costurilor de operare (prețul motorinei, taxelor de drum, asigurărilor etc.), la fel cum pentru producție, fluctuația prețului la gaze și la energie electrică a reprezentat principala problemă. „Pe lângă un «Green Deal» european avem nevoie și de un «Industrial Deal» european, care să ajute economia să reziste, deoarece ca regiune nu mai suntem competitivi la nivel internațional. Un exemplu elocvent despre cum se poate distruge un business de succes este AzoMureș, care pare că nu se mai deschide deloc în condițiile în care prețurile la gaz nu au coborât la un nivel acceptabil pentru a susține producția locală.”

În ciuda provocărilor economice, Grupul H.Essers a investit într-o flotă de zece camioane electrice, care vor fi recepționate în ultimul trimestru al acestui an. Infrastructura de alimentare pentru vehicule comerciale grele este însă în continuare subdezvoltată comparativ cu planurile de ecologizare ale Bruxelles-ului, observă Jeroen Fabry.

În România, logistica nu a cunoscut aceeași linie descrescătoare precum transportul internațional, datorită consumului intern. Stocurile se rotesc permanent și, tocmai de aceea, sunt operatori care au ales să mute pentru piața internă o parte dintre camioanele care rulează pe internațional. Vorbind despre industria farmaceutică și a produselor chimice, segmentele-cheie de business pentru H.Essers, acestea merg foarte bine. „Se fac investiții tot mai multe în România, iar perspectivele de viitor sunt încurajatoare. Singura mare problemă este lipsa forței de muncă, iar în logistică a aduce lucrători extra-comunitari nu este o variantă viabilă, întrucât se impune instruirea ISCIR, iar examinarea nu se poate face decât în limba română. Ar fi mult mai simplu dacă s-ar permite examinarea și în limba engleză.”

H.Essers se ocupă de declararea mărfurilor în sistemul RO e-Transport pentru doi dintre clienții săi, în raport cu care are rolul de organizator de transport. În rest, pentru toate celelalte curse se obtine codul UIT de la clienți. „Încercăm să ne asumăm o răspundere limitata în ceea ce înseamnă declararea în RO e-Transport, pentru că este foarte multă muncă administrativă, iar riscul de a greși (chiar și fără intenție) este mare. Avem deja doi angajați în plus care se ocupă de monitorizarea camioanelor și de verificarea corespondenței dintre numărul de înmatriculare al camioanelor și ceea ce este declarat pe platforma ANAF. Ne este însă de mare ajutor soft-ul dezvoltat de Arilog și corelat cu RO e-Transport, în care înregistrarea codurilor UIT se face simplu și rapid. În special firmele mici au dificultăți în a înțelege ce obligații le revin în legătură cu RO e-Transport, iar amenzile care se vehiculează nu sunt deloc de neglijat. Este greu de crezut că legislația privind monitorizarea mărfurilor pe traseul lor pe teritoriul României își va atinge obiectivul, respectiv acela de a scoate la lumină fraudele fiscale. Consider că cei care încearcă să eludeze legea o vor face, din păcate, și în continuare”, a concluzionat Jeroen Fabry.

Articole similare

Ad