Ebury este un fintech global cu prezență în 30 de țări care își propune să ajute IMM-urile să se internaționalizeze, oferindu-le conturi în diverse jurisdicții (țări), management personalizat al riscului valutar și finanțare negarantată ș.a. De exemplu, dacă o firmă din România, inclusiv una de transport, are parteneri într-un stat vest-european unde își exportă serviciile și de unde primește o plată, ar fi bine să aibă deschis acolo un cont în care să încaseze banii direct. Aceasta poate fi o carte de vizită bună și mai ales eficientizează durata transferului, deoarece, dacă plata se face înainte de ora 13.00, banii se primesc în aceeași zi.
Pentru serviciul de schimb valutar Ebury are capabilități în peste 130 de valute și peste 30 de jurisdicții, „la nivel superlativ“, așa cum subliniază Mihai Tone, Partnership Manager în cadrul companiei, adică la un cost net superior față de cel oferit pe piața locală. „Asta pentru că am fost cumpărați de una dintre cele mai mari bănci din lume, Santander, și avem acces la 15 furnizori de lichiditate, deci beneficiem de cursuri valutare competitive comparativ cu cele de pe piața locală.“
Singurul cost pe care îl percepe Ebury este comisionul aplicat la schimbul efectiv – costuri de deschidere de cont pentru plățile internaționale nu există, ceea ce constituie un avantaj important deoarece, la o marjă de profit de circa 10% – sau mai puțin dacă vorbim de transport – o cheltuială de 0,8-1% din schimburi valutare cântărește mult, deși poate nici măcar nu se observă. „Iar noi o putem reduce semnificativ.“
Ținta companiei sunt firmele mici și medii, cu cifre de afaceri de 5-50 de milioane de euro – dar se poate și ieși din aceste limite – pentru că astfel de societăți, aflate în dezvoltare, nu au de obicei un serviciu intern de trezorerie, ci externalizează. „Deci noi suntem o trezorerie externalizată, deoarece soluțiile oferite partenerilor nu reprezintă un pachet standard, ca în cazul băncilor, ci vrem să dezvoltăm o relație, să înțelegem afacerea clientului și să operaționalizăm totul în funcție de specificul său.“
Portofoliul din România numără peste 1.000 de clienți, din care cei mai mulți, circa 20%, sunt din IT. Iar din logistică și transport provin 9% dintre ei.
Studiile companiei arată însă că ar putea ajunge la peste 20.000 de firme în țara noastră, deci mai este mult potențial de creștere