
Interesul investitorilor pentru piața spaniolă de transport de marfă a fost tot mai mare în ultimii doi ani, ceea ce a contribuit la internaționalizarea sectorului și la stimularea rolului economiei spaniole în comerțul internațional, așa cum reiese dintr-o analiză recentă a Upply (Foreign investors move into Spanish freight transport sector).
În 2023 și 2024, această țară a atras investiții străine directe semnificative, care se estimează că reprezintă 3% din PIB-ul său mediu anual, mai mult decât dublu față de fluxul de investiții străine din alte economii europene majore. Noul capital provine mai ales din alte țări UE și din Marea Britanie.
Sectorul transporturilor nu s-a numărat printre principalii beneficiari ai acestor investiții din ultimii doi ani, dar analizând proiectele pe o perioadă mai lungă se observă o creștere reală a lor, deși Upply crede că ea este puțin analizată și comentată în afara Spaniei.
Amploarea investiției variază de la segment la segment. Prezența investitorilor străini este deosebit de pronunțată în manipularea mărfurilor în porturi – toate terminalele de containere fiind acum sub control străin – și într-o măsură mai mică în transportul feroviar, unde investitorii, majoritatea susținuți de capital străin, reprezintă acum cea mai mare parte a activității. În ceea ce privește transportul rutier, au crescut fuziunile și achizițiile mai ales când vine vorba de segmentul la temperatură controlată.
Natura extrem de dispersată a transportului rutier din Spania – în 2023 existau nu mai puțin de 109.561 de companii – și prezența masivă a firmelor mici și mijlocii fac ca acest sector să fie diferit de cele ale operării portuare și feroviarului, ceea ce determină și diferențe în atitudinea investitorilor străini. De câțiva ani, transportul rutier de mărfuri din Spania s-a consolidat, aproape în întregime prin achiziții, iar fenomenul s-a accelerat în ultima vreme. Albia Imap, o companie specializată în fuziuni și achiziții, a înregistrat 56 de operațiuni în sectorul transporturilor și logisticii în 2024, comparativ cu 47 în 2023 și 32 în 2022, iar transportul rutier de mărfuri, cu 33 de operațiuni în 2024, a reprezentat 59% din total.
Potrivit unui studiu al acestei firme, doar 21% din operațiuni au fost efectuate de investitori străini.
O altă caracteristică importantă a fost sosirea, după pandemia de Covid-19, a fondurilor de investiții, care au reprezentat 21% din operațiuni în 2024.
Prezența investitorilor străini în transportul rutier de marfă este mai pronunțată pe segmentul cu temperatură controlată. Conform datelor Albia Imap, 44 de operațiuni de fuziune și achiziție au fost finalizate în acest sector între 2019 și 2024, majoritatea în transportul rutier.
Analiza operațiunilor duce la mai multe concluzii: a existat o accelerare semnificativă a tendinței după 2021, au predominat operațiunile între companiile spaniole (cu 68% din totalul operațiunilor sau 30 de tranzacții din 44), fondurile de investiții, mai ales cele spaniole, au devenit jucători importanți din 2021 încoace și sunt implicate în 32% dintre operațiuni.
Acest lucru se explică prin faptul că pandemia de Covid-19 a ridicat profilul afacerii de transport rutier, în special frigorific, iar fondurile de investiții au identificat oportunități de creștere pentru unele dintre companiile pe care le analizau și au simțit că ele ar putea fi ajutate să-și îmbunătățească performanțele prin digitalizare, reînnoirea flotei și decarbonizare.
Dar, având în vedere dificultățile din domeniu (deficit de șoferi, marje de profit scăzute, costuri operaționale mari), fondurile de investiții, ca și alți investitori, analizează foarte atent firmele pe care vor să le preia.
Sursă foto: Delanchy