Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investițiile în infrastructură și întărirea comerțului liber pot revigora logistica din Germania

Industria de transport și logistică poate și vrea să contribuie la reînnoirea economică din Germania și Europa, este de părere federația expeditorilor și logisticienilor germani DSLV, dar pentru aceasta are nevoie de mai multă libertate și de securitate în ceea ce privește planificarea. Și, în contextul încetării creșterii economice, tensiunilor geopolitice și poverilor tot mai mari aduse de reglementările politice, asociația a făcut, cu ocazia recentei sale reuniuni generale, apel la întoarcerea la securitatea investițiilor și la întărirea comerțului liber.

Reprezentanții săi sunt de părere că în ultimii ani Germania a pierdut din potențialul său economic, că nu mai este campioană mondială în logistică și că nu mai stă bine nici la capitolul exporturi.

La incertitudinea de pe piețele lumii, agravată de recentele conflicte comerciale, se adaugă dezavantajele costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din această țară, birocrația excesivă și deficitele considerabile de investiții în infrastructura de transport. De aceea așteptările de la noul guvern federal și de la schimbările de politică anunțate de acesta sunt mari.

Executivul și-a reafirmat cu ocazia acestei întâlniri a membrilor DSLV intenția de a investi în modernizarea infrastructurii de transport și de a accelera procedurile de planificare și aprobare, astfel încât toate modurile de transport să fie consolidate, deoarece o politică de transport fiabilă și o infrastructură de calitate sunt condiții esențiale pentru ca o țară să fie puternică și stabilă în producție și logistică.

Asociația solicită pentru aceste investiții o finanțare pe termen lung, fiabilă și bazată pe nevoile reale. În opinia sa, guvernul federal trebuie să crească bugetul pentru investiții în transport și să nu se limiteze la a face transferuri între bugetul obișnuit și fondul special, deoarece investițiile în căi ferate, drumuri, ape, și porturi nu sunt cheltuieli de consum, ci bani alocați strategic.

DSLV salută revenirea la modul de finanțare a transportului și amintește că firmele care achită taxa de drum din Germania au contribuit la buget cu peste 110 miliarde de euro în ultimii 20 de ani, iar această sumă enormă ar trebui folosită specific pentru reabilitarea infrastructurii rutiere și pentru a atenua costurile enorme de transformare din transportul rutier de mărfuri, astfel încât trecerea la un transport sustenabilă să nu împovăreze doar firmele din domeniu, ca până acum. De aceea instituțiile UE ar trebui, în opinia DSLV, să lanseze un plan de acțiune specific pentru sectorul logistic, care nu doar să organizeze, ci și să poată finanța lanțuri de aprovizionare durabile.

DSLV mai militează pentru o atenție mai mare acordată securității energetice, piețelor deschise și responsabilității economice și împotriva supra-reglementării, mai ales în condițiile creșterii poverilor birocratice, de exemplu, din cauza raportării obligatorii privind sustenabilitatea. Federația se mai arată îngrijorată de creșterea planificată a salariului minim legal la 15 euro.

Articole similare

Ad