Dupa cum s-a aratat in cadrul conferintei „Cei mai mari jucatori din economie”, organizate de ZF la Bucuresti, economia Romaniei a crescut cu 3,5% anul trecut, comparativ cu 2012, avans nesperat pentru analisti si pentru mediul de business. Insa ea traieste in ultimii ani preponderent din exporturi, investitiile straine nedepasind doua miliarde de euro, fata de 9,5 miliarde de euro in 2008.
In plus, desi mediul privat, pentru a-si relua investitiile si a crea noi locuri de munca, are nevoie de masuri care sa asigure in principal stabilitate, factorii de decizie continua sa oscileze intre scaderea CAS, ceea ce ar reduce sarcinile fiscale pentru forta de munca, si scaderea cotei TVA pentru alimente, in conditiile in care produsele alimentare cu o rotatie foarte mare si plata in numerar ofera un mediu propice evaziunii fiscale.
Potrivit ministrului Economiei, Constantin Nita, in 2012 economia romaneasca a intrat intr-un proces de revigorare, iar in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o crestere de 3,8% fata de trimestrul anterior. „Anul trecut exporturile au insumat aproape 50 de miliarde de euro si speram ca anul acesta sa fie mai bun, mai ales ca au fost aprobate strategia de export pe termen scurt si strategia privind competitivitatea. De asemenea, incepem sa lucram la strategia de reindustrializare a Romaniei si la revigorarea industriei extractive, dupa ce am inregistrat deja o revenire a industriei prelucratoare. Ca atare, speram ca anul acesta industria sa isi mentina ritmul de crestere de aproximativ 10%“. Constantin Nita a subliniat ca si neimpozitarea profitului reinvestit, intrata in vigoare la 1 iulie si aplicabila in urmatorii doi ani si jumatate, este o masura care va aduce mai mult capital in investitii.
Pe de alta parte, in opinia secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, impactul bugetar al reducerii cotei CAS ar fi de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual de ajustare. „In cazul unei diminuari cu 5% a contributiilor de asigurari sociale, impactul ar fi fost de 2,5 miliarde de lei pentru acest an, daca masura s-ar fi aplicat de la 1 iulie.“
Leasingul, in special de camioane, pe un trend crescator
Eliminarea impozitului pe profit va avea impact nu numai asupra investitiilor, ci si asupra leasingului. „Utilizatorii de leasing, in anumite conditii, vor avea posibilitatea de a achizitiona echipamente prin aceasta inlesnire fiscala“, a explicat Oana Stoenescu, director de vanzari Garanti Leasing, mentionand ca in prezent se afla in pregatire linii ce vor viza si deschiderea de fonduri europene pe zona de leasing, preponderent pe agricultura.
Insa optimismul din leasing este dat si de faptul ca piata auto a inregistrat in primul trimestru o crestere de 22%. „Intre sectoarele in dezvoltare mentionam automotive, agricultura si constructiile, cu accent pe cele comerciale. Insa si industria IT, infrastructura si logistica inca mai au nevoie de investitii, precum si flota comerciala …