Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Irlanda organizează cursuri de pregătire profesională pentru șoferii de camion din Ucraina

Ministrul Transporturilor din Irlanda, Eamon Ryan, și ministrul de stat Jack Chambers au anunțat noi reglementări care permit titularilor de permise de conducere de autobuze și camioane cu naționalitate ucraineană să lucreze în mod profesionist în Irlanda. Concret, noua reglementare permite titularilor de permise de camion și autobuz obținute în Ucraina să intre în Irlanda pentru a urma cursuri de 35 de ore pentru a obține atestate profesionale, datorită instituției de protecție internațională, astfel încât să poată fi apoi angajați de companiile de transport irlandeze. Dar nu numai atât, pentru că atestatul profesional este recunoscut în întreaga Uniune Europeană. Scopul acestei reguli este de a contracara deficitul de șoferi, care afectează și Irlanda. Deja din iulie 2022, refugiații din Ucraina pot conduce în Irlanda cu un permis ucrainean valabil, fără a fi nevoiți să îl schimbe cu un permis irlandez sau să dea un examen de conducere.

Regulamentele Uniunii Europene cu privire la calificarea profesională a șoferilor/cetățenilor din Ucraina au intrat în vigoare în iulie 2022, ceea ce facilitează ucrainienilor care au reședința în UE în temeiul Directivei privind protecția temporară să conducă aici cu permisele de conducere naționale actuale. Regulamentul european a fost implementat deja în Irlanda, deschizând posibilitatea angajării de șoferi profesioniști cu naționalitate ucraineană. Cu toate acestea, o persoană cu categoriile C sau D pe permisul de conducere (camioane și autobuze) trebuie să dețină și un certificat de competență profesională (CPC) pentru a conduce în mod profesionist aceste tipuri de vehicule în Irlanda.

Noile regulamente stabilesc, în legislația națională, detaliile formării obligatorii și cerința de a solicita formarea. Posesorii ucraineni de CPC vor urma 35 de ore de formare obligatorie suplimentară, 8 ore de conducere supravegheată și un test teoretic pentru șoferi înainte de a obține un certificat de calificare profesională emis în Irlanda și valabil în toată UE.

Noile reglementări vor facilita șoferilor ucraineni de camioane și autobuze care au reședința în Irlanda în temeiul Legii privind protecția internațională să urmeze formarea necesară și să solicite un loc de muncă în Irlanda.

Ministrul Eamon Ryan a declarat: “Îi invit pe șoferii ucraineni care dețin un permis de categoria C sau D să se înscrie la această nouă modalitate de formare profesională care va acționa ca o cale de angajare. Acest lucru este benefic pentru multe industrii din Irlanda, inclusiv pentru industriile de transport rutier și de transport public, în care am constatat probleme legate de lipsa de șoferi. Aceste reglementări subliniază angajamentul guvernului de a aborda aceste probleme și de a asigura reziliența lanțului nostru de aprovizionare și a sistemelor noastre de transport public.”

Ministrul de stat Jack Chambers a adăugat: “În timp ce ucrainenii care locuiesc în Irlanda în temeiul Directivei privind protecția temporară au putut conduce aici autoturisme încă din iulie, aceste ultime reglementări facilitează acum șoferilor de camioane și autobuze să obțină calificarea de conducere irlandeză necesară. Acest lucru prezintă un dublu beneficiu pentru stat, deoarece sprijină eforturile noastre de a recruta mai mulți șoferi, precum și pentru șoferii ucraineni care locuiesc acum aici. Așteptăm cu nerăbdare să primim șoferi ucraineni în sectorul transporturilor în lunile următoare.”

Articole similare

Ad