Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia: Bruxelles aprobă subvenții pentru transportul feroviar de marfă

Comisia Europeană a dat undă verde pentru contribuția de 150 de milioane de euro alocată de statul italian pentru sprijinirea operatorilor de transport feroviar din cauza virusului Covid-19. Fondurile sunt utilizate pentru reducerea taxelor pentru accesul la infrastructura feroviară între 1 ianuarie și 30 aprilie 2021.

Această măsură urmează celei aprobate de Comisie pentru reducerea taxelor între 10 martie și 31 decembrie 2020. Datorită acestor contribuții, beneficiile transferului de mărfuri de la șoseala calea ferată sunt menținute chiar și în timpul urgenței pandemice.

Comisia a evaluat măsura în lumina normelor UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 93 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și liniile directoare ale Comisiei din 2008 privind ajutorul de stat acordat întreprinderilor feroviare, coroborat cu Regulamentul (UE) 2020/1429. 

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională și necesară pentru a atinge obiectivul urmărit, cel de a sprijini trecerea modală de la șosea la calea ferată, fără a provoca denaturarea nejustificată a concurenței.

Astfel, după Germania care a redus practic aproape la zero taxa de utilizare a infrastructurii (TUI) feroviare, iată că și Italia ajută operatorii feroviari în același sens. În România, operatorii se plâng în continuare de nivelul foarte ridicat al TUI.

Articole similare

Ad