
Asociația transportatorilor danezi ITD semnalează noi probleme legate de taxa de drum din această țară, arătând de data aceasta că nu este clar cine este scutit de ea și cine nu și că din cauza confuziei transportatorii primesc amenzi fără să știe de ce.De aceea ITD le solicită autorităților transparență.
Așa cum v-am mai informat deja, după 1 ianuarie 2025, data la care Danemarca a trecut de la eurovinietă la taxă/km, mulți transportatori au primit multe amenzi de câte 4.500 de coroane daneze (1 DKK este echivalentul a circa 0,6667 lei) pe care nu le-au înțeles, amenzi cauzate atât de erorile de semnal, cât și de citirea incorectă a plăcuțelor de înmatriculare. Iar din martie unele firme primesc amenzi pentru camioane care în realitate sunt scutite de plata taxei de drum – de exemplu, vehicule pentru curățat canale. De aceea ITD este de părere că guvernul danez a inventat un sistem în care numai printr-o minune se pot evita amenzile. Asta în condițiile în care scutirile au creat oricum confuzie, deoarece au fost anunțate abia după 20 decembrie, fiind acordate la cererea mai multor municipalități, fără a se arăta care vehicule vor fi exceptate în plus față de cele speciale prevăzute deja în legea transportului rutier. Iar când s-a anunțat, în martie, ce categorii sunt scutite, firmelor care le dețin li s-a impus să solicite scutirea, nu li s-a acordat direct. Și în timp ce așteaptă procesarea cererii, care durează 60 de zile, sunt amendate. În plus, mai explică IDT, legea daneză privind taxele rutiere definește transportul rutier de mărfuri diferit față de legea privind traficul rutier.
În aceste condiții, asociația i-a solicitat unui expert în legislația UE să se pronunțe în legătură cu toate problemele legate de taxa de drum și a aflat de la el că lipsa de proporționalitate în practica de sancționare face ca amenzile să fie ilegale. Prin urmare, la începutul acestui an, ITD a depus o plângere la Comisia Europeană, considerând ilegală practica amenzilor în conformitate cu legislația UE, care spune că amenzile trebuie să fie proporționale cu natura și gravitatea încălcării. Or, în acest caz, toate cele 28.000 de amenzi acordate până în aprilie au fost de 4.500 de DKK. De aceea se solicită să fie oprită amendarea ilegală și să fie anulate amenzile emise deja ilegal. Iar amenzile să aibă diverse valori, astfel încât firmele să nu fie sancționate la fel pentru abateri diferite. În plus, celor deja amendați li se recomandă să nu plătească și astfel să ajungă în instanță.
În ciuda numeroaselor apeluri ale ITD, instituțiile statului refuză deocamdată categoric ca amenzile să reflecte dacă este vorba de erori accidentale sau de înșelăciune intenționată.
Sursă foto: ITD