AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ITM a controlat peste 2.000 de companii cu mai mult de 50 de angajați

În perioada 10 – 24.11.2020, Inspectoratele Teritoriale de Muncă au desfășurat acțiuni de control la toate categoriile de angajatori cu peste 50 de salariați, indiferent de domeniul de activitate, în vederea conștientizării și determinării acestora de a organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă/să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră și de a implementa munca la domiciliu și telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, precum și pe timpul deplasării la și de la locul de muncă și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În domeniul SSM, au fost controlaţi, la nivel naţional, 2.381 de agenţi economici, la care lucrează 586.670 angajaţi. Inspectorii au constatat 2.054 neconformităţi faţă de legislaţia în vigoare. Pentru nerespectarea normelor SSM, au fost aplicate 1.915 sancţiuni contravenţionale, din care 1.862 de avertismente şi 53 de amenzi în valoare de 236.000 lei. Au fost sancționați 1.141 de angajatori, în domeniul SSM. Pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii au dispus 2.634 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Cele mai frecvente deficienţe în domeniul SSM constatate au fost instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea EIP specific sezonului rece, existența la locurile de muncă a unor truse medicale incomplete, funcţionarea defectuoasă a sistemelor de ventilaţie, climatizare şi iluminare, neactualizarea evaluării de risc, semnalizarea necorespunzătoare a căilor de acces și de circulație, căile de acces nu sunt păstrate în permanență libere și nu sunt curățate cu regularitate, neefectuarea triajului epidemiologic, mesele din sălile de servire a mesei nedispuse astfel încât sa se asigure distanța minimă de protecție, lipsa dozatoarelor cu dezinfectanţi la toate punctele de lucru, nu era decalat programul de lucru, purtarea incorectă a măștii de protecție și nerespectarea distanțării fizice dintre lucrători.

În domeniul relațiilor de muncă, acţiunile de control s-au concretizat în 550 de sancțiuni, din care 155 de amenzi și 395 de avertismente.

Articole similare

Ad