
IULIUS va dezvolta unul dintre cele mai mari proiecte autohtone de reconversie urbană din regiune cu o investiție estimată la 800 de milioane de euro. Proiectul va transforma un teren de 38 de hectare al Oil Terminal într-un spațiu destinat comunității, având un impact semnificativ asupra dezvoltării Constanței. În acest sens, în comuna Lazu s-a amenajat o pepinieră – prima din Dobrogea – care găzduiește deja 1.100 de arbori maturi aduși din Italia, urmând a fi transplantați în parcul creat de la zero. Acești arbori au fost plantați încă din iarnă pentru aclimatizare.
Terenul de 38 de hectare al Oil Terminal a fost inactiv timp de peste 10 ani și folosit pentru spații de depozitare a produselor petroliere. În cadrul acestui proiect, compania vizează integrarea fostei zone industriale, inaccesibilă publicului, ca parte activă a orașului Constanța. Centrat pe infuzia de spații verzi ample și experiențe urbane variate, terenul va deveni un spațiu accesibil constănțenilor și turiștilor și va include facilități necesare vieții moderne, fiind dezvoltat pe modelul ansamblurilor mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, care au un impact economic și social puternic asupra comunităților din aceste zone. Conceptul este dezvoltat de biroul internațional de arhitectură Foster + Partners, iar viziunea propusă este disponibilă pe www.constanta365.ro. În același timp, această platformă este și un canal prin intermediul căruia constănțenii își pot exprima părerea și așteptările de la acest demers de reconversie și revitalizare urbană.
Zona reamenajată va cuprinde o suprafață de 8 hectare și va fi dezvoltată în două etape. În primul stadiu, terenul va avea 1.100 de arbori maturi, iar în cel de al doilea va ajunge până la 2.000 de copaci, printre care castani, platani, arborele lalea, de gumă, de fier, de mătase, magnolii, cireși și salcâmi japonezi, pruni roșii, cedri și chiparos de baltă. Arborii maturi au dimensiuni impresionante, cu circumferințe cuprinse între 80 și 120 cm și înălțimi care ajung până la 12 metri, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată. Întregul proces de alegere a copacilor și plantare a fost monitorizat de peisagiști italieni și români.
Arborii în proces de aclimatizare deja plantați, au fost concepuți după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp (air pot), fiind prevăzuți cu sistem de irigații automatizat și îngrijiți cu tratamente fitosanitare, fertilizări și tăieri de întreținere.
IULIUS își propune ca prin acest proiect să realizeze un ansamblu urbanistic integrat, de tipul „oraș în oraș”, cu funcțiuni complementare, menit să contribuie la transformarea zonei într-un pol de creștere regională, economică, socială și turistică:
· parc și grădină botanică – amenajate cu sute de arbori maturi, care să ofere un cadru verde, beneficii pentru mediu și să devină un hub al comunității;
· culturale și educaționale – care să susțină inițiativele locale, dezvoltarea mediului universitar și să diversifice oferta pentru petrecerea timpului liber;
· retail – cu un mix complet de servicii, branduri, facilități care să susțină mediul antreprenorial local și să răspundă cerințelor comunității;
· funcțiuni și servicii de utilitate publică;
· entertainment și edutainment – cu noi concepte, în premieră regională și chiar națională, care să susțină atractivitatea orașului ca destinație turistică tot anul, dar și să ofere locuitorilor oportunități noi de distracție în oraș;
· facilități sportive și de recreere;
· office – pentru atragerea unor companii din domenii cu valoare adăugată și diversificarea oportunităților de carieră pentru tineri, cu scopul retenției resursei umane.