
Specialistul în intralogistică Linde Material Handling (MH) și-a extins gama de echipamente automatizate cu stivuitorul cu turelă automată Linde K MATIC k VNA, care înlocuiește munca manuală de preluare a paleților cu marfă de pe rafturile situate la înălțime folosind utilajele convenționale. Iar acesta este doar începutul: producătorul german a anunțat că portofoliul urmează să fie completat în curând cu stivuitorul cu catarg retractabil Linde R-MATIC k și transpaletul Linde L MATIC AC k cu sistem de contrabalans. Aceste modele de serie sunt concepute pentru a maximiza beneficiile proiectelor de automatizare implementate cu Linde MH, reducând timpii de planificare și implementare, asigurând în același timp o eficiență mai mare și costuri mai mici.
Standardizarea proceselor este o condiție prealabilă esențială pentru orice proiect de automatizare. În acest context, este important de reținut că procesele cu stivuitoare manuale nu pot fi întotdeauna reproduse unu la unu cu modelele de echipamente automatizate corespunzătoare. De exemplu: dacă un operator de stivuitor cu catarg retractabil era anterior responsabil și de transportul mărfurilor din zona de recepție către rafturile înalte, în sistemul automatizat, utilizarea unui transpalet automatizat pentru acest subproces poate fi mai eficientă pentru a crește randamentul și a optimiza costurile orare de manipulare a paleților.
Automatizarea are însă, fără discuții, beneficii certe, atât din perspectiva eficientizării operațiunilor de depozitare, cât și pentru a răspunde crizei forței de muncă.
„Cu noile modele, transpaletul automatizat Linde L-MATIC HD k și varianta compactă complet automatizată Linde L-MATIC, putem automatiza procesele de flux de materiale ale clienților noștri mai ușor și mai rentabil, făcându-le totodată mai prietenoase cu service-ul și mai flexibile pentru extindere”, a declarat Pascal Kuster, Sales Trainer Automated Guided Vehicles în cadrul Linde MH. „Setul de instrumente” pe care specialiștii în automatizare ai Linde MH îl folosesc pentru a dezvolta aceste concepte include AGV-uri și AMR-uri de înaltă calitate, eficiente din punct de vedere energetic și ușor de programat. „Noile noastre echipamente joacă un rol cheie în soluțiile de automatizare. Cu toate acestea, o planificare și o pregătire bună a proiectului sunt la fel de cruciale pentru succes”, a subliniat Kuster. „La urma urmei, clienții investesc într-o soluție, nu doar într-un produs.”
Linde MATIC k: o nouă generație de stivuitoare pentru automatizare eficientă
Cu cât portofoliul de produse este mai mare, cu atât apar mai multe opțiuni pentru dezvoltarea de soluții de automatizare adaptate cu precizie nevoilor specifice ale clienților. Linde MH valorifică acest lucru oferind cea mai cuprinzătoare gamă de stivuitoare din industrie. Linde K-MATIC k se remarcă în liga superioară a tehnologiei de depozitare. Cu o capacitate de încărcare de 1,5 t și o înălțime maximă de ridicare de 14,5 m, acest stivuitor destinat operării pe culoare foarte înguste (VNA) este conceput pentru a optimiza utilizarea capacității depozitului. „Deoarece stivuitorul funcționează în principal pe culoarele rafturilor, utilizarea unui echipament automatizat este o alegere înțeleaptă”, a explicat Pascal Kuster. „Acest lucru le permite angajaților să se concentreze pe activități cu valoare adăugată mai mare.”
Stivuitorul cu catarg retractabil Linde R-MATIC k este ideal pentru reaprovizionarea automată în secțiunile de depozitare cu culoare largi. Sunt disponibile trei modele, cu capacități de încărcare de până la 2,3 t. Pentru a personaliza optim stivuitoarele în funcție de nevoile individuale, acestea pot fi echipate cu o gamă largă de variante de catarg modular, oferind înălțimi maxime de ridicare de până la 10 m. Soluțiile automate de transfer și depozitare completează gama extinsă de echipamente.
Tehnologia inovatoare crește productivitatea
Atât stivuitoarele VNA, cât și cele cu catarg retractabil utilizează tehnologie de ultimă generație pentru navigare. Acestea dispun de un sistem de poziționare a paleților bazat pe senzori, cu furci „inteligente” pentru depozitarea și recuperarea precisă a suporturilor de sarcină calificate, cum ar fi europaleții, cutiile din plasă și paleții CHEP. Sistemul nu numai că detectează dacă o locație pe raft este goală, dar identifică și orice obstacole în cale. Dacă paleții nu sunt aliniați corect, furcile se ajustează în consecință. În plus, sistemul asigură poziționarea precisă a mărfurilor în raft, înainte ca furcile să se retragă din suportul de sarcină. Stivuitoarele sunt alimentate fie de baterii cu plumb-acid, fie de cea mai recentă generație de baterii litiu-ion, pentru o eficiență energetică maximă. Ambele tipuri de baterii pot fi combinate cu toate opțiunile de încărcare manuale sau automate disponibile. Un ecran tactil clar, colorat, simplifică comunicarea om-mașină și facilitează introducerea comenzilor de control. Numeroase caracteristici standard, cum ar fi scanerele de 360 de grade, comutatoarele de oprire de urgență, luminile și semnalele acustice, asigură o siguranță maximă în funcționare. Sunt disponibile funcții opționale pentru a completa aceste caracteristici, inclusiv lasere 2D cu perdea și alte soluții de iluminare, cum ar fi BlueSpot și Red Warning Lines.
Platformă software integrată MATIC:move
Toate stivuitoarele noi au fost dezvoltate intern și sunt proiectate pentru a cartografia procesele intralogistice cheie de la un capăt la altul. Stivuitoarele VNA și cele cu catarg retractabil sunt conectate digital în rețea cu variantele de transpaleți. Stivuitoarele automate sunt controlate prin intermediul interfeței uniforme cu utilizatorul a platformei software Linde MATIC:move (sau MATIC:move+), care permite monitorizarea în timp real, afișarea comenzilor deschise, întreținerea predictivă și conectarea standardizată la sistemele WMS și ERP. În plus, Linde Warehouse Manager facilitează conectarea în rețea a echipamentelor automate și manuale și integrarea acestora în sistemele de asistență pentru siguranța operațională, cum ar fi Linde Safety Guard. „Cu toate acestea, cooperarea cu clienții noștri este un factor cheie pentru succes”, a subliniat expertul în automatizare Linde MH. „Oferim asistență completă factorilor de decizie pe parcursul întregului proces, de la faza de conceptualizare până la implementare. Asistăm la standardizarea proceselor, la definirea indicatorilor cheie de performanță și la simularea fluxului de materiale cu ajutorul gemenilor noștri digitali. Această abordare asigură o bază solidă pentru finalizarea cu succes a proiectului și o rentabilitate rapidă a investiției. Iar după punerea în funcțiune, tehnicienii noștri de service experimentați și densitatea mare a rețelei de vânzări și service garantează timpi de răspuns rapizi pentru mentenanță și reparații.”
Linde Material Handling este reprezentat în România de dealerul exclusiv Elmas.