Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lucrarile de infrastructura fara autorizatie de constructie nu vor mai fi pedepsite cu inchisoarea

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru lucrari de infrastructura fara autorizatie de constructie. Proiectul fusese adoptat de Camera Deputatilor, pentru a doua oara, dupa ce presedintele Romaniei l-a trimis la reexaminare.

Propunerea, initiata in 2018 de 13 deputati PSD, vizeaza pedepsirea doar cu amenda pentru realizarea fara autorizatie de construire a mai multor tipuri de lucrari de infrastructura (cai ferate, autostrazi, drumuri, poduri, apeducte, baraje), deschiderea de cariere si balastiere, bransamente, racorduri la utilitati, lucrari privind caile de comunicatii.

Astfel, este eliminata pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la un an pentru lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind cai de comunicatie, inclusiv lucrari de arta, retele si dotari tehnico-edilitare, lucrari hidrotehnice, amenajari de albii, lucrari de imbunatatiri funciare sau de instalatii de infrastructura, noi capacitati de producere, transport si distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente, lucrari de foraje si excavari necesare in vederea efectuarii studiilor geotehnice, prospectiunilor geologice, exploatarilor de cariere, balastiere, sonde de gaze si petrol, precum si alte exploatari de suprafata sau subterane, precum si organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote.

Autorii proiectului isi motiveaza propunerea prin faptul ca pe rolul instantelor de judecata se afla cateva mii de dosare care privesc executarea unor lucrari fara autorizatie, dar in proportie de 99% cazurile respective se sanctioneaza cu o simpla amenda. In plus, potrivit initiatorilor, amenzile pentru astfel de infractiuni au un cuantum menit sa descurajeze demararea unor lucrari fara autorizatie de construire.

Articole similare

Ad