Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Maersk comandă opt nave biocombustibile cu bioetanol

În primul trimestru al anului 2024, prima dintre cele opt nave de containere bi-fuel de 16.000 TEU, adică alimentată cu combustibil tradițional și bioetanol, va intra în serviciul Maersk Line. Comanda către șantierul naval sud-coreean Hyundai Heavy Industries, anunțată de compania daneză la 24 august 2021, include și opțiunea pentru alte patru unități identice în 2025. Aceste nave container vor înlocui navele aflate în prezent în serviciu, comparativ cu care, potrivit lui Maersk, vor produce în jur de un milion de tone de CO2 mai puțin.

Aceste nave-container necesită o investiție cu 10-15% mai mare decât cele tradiționale de aceeași dimensiune. O diferență justificată de faptul că mai mulți clienți importanți ai companiei daneze – Amazon, Disney, H&M Group, HP Inc, Levi Strauss & Co, Microsoft, Novo Nordisk, Procter and Gamble, PUMA, Schneider Electric, Signify, Syngenta și Unilever – solicită transportatorilor soluții cu emisii de CO2 reduse sau zero.

Maersk admite că aprovizionarea cu e-metanol sau biometanol va fi o provocare în faza inițială din cauza deficitului de producție. Compania se angajează deja în această producție prin acorduri cu companii din sector. Motoarele bifuel sunt proiectate în colaborare cu MAN, Hyundai și Alfa Laval. Acest lucru va permite dezvoltarea unor motoare din ce în ce mai puternice, soluția bifuel urmând să fie aplicată și navelor containerizate până la 2.000 TEU. Noile nave vor fi clasificate de Biroul American de Transport și vor naviga sub pavilion danez.

Această comandă face parte dintr-un program mai larg de reînnoire a flotei, care prevede înlocuirea navelor portacontainer cu o capacitate totală de peste 150.000 TEU între 2020 și 2024, cu o investiție de 7 miliarde de dolari în perioada 2021-2022. Maersk își confirmă, de asemenea, strategia de menținere a unei flote până la o capacitate de 4,3 milioane TEU, formată atât din nave deținute, cât și din nave închiriate.

Articole similare

Ad