Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad

Marile companii de tehnologie si-au majorat de patru ori afacerile si echipele din Romania in intervalul 2009 – 2019, la peste 3 mld. Euro si 50.000 de angajati

Cele mai mari 50 de companii de tehnologie din Romania, care realizeaza software si solutii digitale pentru companiile din grup sau pentru terti, si-au majorat in ultimii zece ani de circa patru ori cifra de afaceri si echipele din Romania, ajungand anul trecut la un rulaj cumulat de 3 miliarde de euro si peste 50.000 de angajati, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox.
Cea mai mare parte a acestor companii, precum Amazon, IBM, HP, Microsoft sau Oracle, se regasesc si in topul celor mai mari companii de tehnologie la nivel global, fapt ce reconfirma pozitia Romaniei in topul celor mai dinamice hub-uri IT din lume.
Cu o contributie de 5,5% la formarea PIB-ului Romaniei in 2019, sectorul tehnologiei a devenit un pilon important al economiei nationale, dar si al pietei imobiliare, in conditiile in care companiile din aceasta industrie au fost in ultimul deceniu cel mai activ ocupant de birouri atat in Bucuresti, cat si in celelalte centre universitare din tara, precum Cluj, Timisoara sau Iasi, generand, in medie, circa 40% din cerere.
Cele mai recente date ale Institutului National de Statistica indicau la nivelul anului 2018 un numar de 140.000 de angajati in industria IT din Romania, cea mai mare parte a acestora activand in Bucuresti (46%), Cluj (12%), Timisoara (9%) si Iasi (6%).
In contextul pandemiei Covid-19, in care procesele de digitalizare au fost accelerate atat in randul companiilor, cat si in randul administratiilor publice, Romania este in pozitia de a deveni un furnizor important de solutii tehnologice care sa contribuie la eficientizarea sistemelor informatice.
Salariile medii nete ale angajatilor romani care activeaza in domeniul tehnologiei informatiei au fost in luna mai de circa 7.800 de lei (1.600 EUR), fiind cele mai mari din economia romaneasca, dar printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial, piata locala ramanand extrem de competitiva din punct de vedere al costurilor salariale. „Evolutia pozitiva a companiilor de IT nu are doar rolul de a reconfigura structura economiei, ci si imaginea oraselor, daca ne gandim ca dezvoltarea polului de birouri Floreasca – Barbu Vacarescu a fost in mare masura determinata de nevoia de spatii a celor de la Oracle, in timp ce zona Centru – Vest este in plina dezvoltare datorita unor companii precum IBM, Microsoft sau Bitdefender. Am observat in ultimii ani un apetit in crestere pentru spatii in zonele centrale ale Bucurestiului, care ofera atat mai multe optiuni de transport, cat si o varietate de facilitati pentru petrecerea timpului dupa incheierea programului, precum restaurante, parcuri, teatre sau muzee. Prin incurajarea deprinderii competentelor tehnologice la un numar cat mai mare de elevi si studenti, suntem siguri ca pietele de IT si de birouri vor continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat si in urmatorul deceniu.”, a explicat Madalina Cojocaru, partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul de birouri moderne din Bucuresti si orasele regionale (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov) se ridica la aproximativ 4 milioane de metri patrati, gazduind circa 350.000 de angajati din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (banci – asigurari), servicii profesionale (avocati – consultanti), media, etc. 
„De-a lungul ultimilor zece ani, piata de IT din Romania a trecut de la statutul de speranta la cel de certitudine in ceea ce priveste nivelul de competenta si talent al resurselor locale. Din fericire, actuala criza nu pare sa influenteze acest lucru, ba din contra, analizand datele BNR, care ne arata ca in primele cinci luni ale anului exporturile de servicii informatice au avansat cu 22% fata de perioada similara a anului precedent, la aproape 1,9 miliarde de euro. In aceste conditii, ne asteptam ca industria de profil sa isi continue cresterea, atat prin dezvoltarea companiilor existente, cat si prin aparitia unor firme noi, locale sau internationale, sustinand atat relansarea economiei locale, cat si cererea pentru spatii de birouri moderne.”, a spus Cristi Moga, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.


 
Distributia teritoriala a angajatilor din industria de IT si Telecomunicatii (2018)
 
Sursa: Institutul National de Statistica
 
Evolutia procentuala a cifrei de afaceri, profitului net si a numarului de angajati ai celor mai mari 50 de companii de tehnologie din Romania (2009 – 2019)
 
Sursa: Ministerul Finantelor Publice, prelucrare Cushman & Wakefield Echinox

Articole similare

Ad