Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Marinescu, despre Green Deal: Totul trebuie facut pe baza de stiinta, de inovare, de studiu de impact

Grupul PPE va adopta la inceputul lunii martie un document de pozitie, prin intermediul caruia se va incerca introducerea unor principii de baza in rezolutiile privind Pactul Ecologic European, a declarat, joi, 20 februarie, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, coordonatorul grupului in Comisia TRAN.

„UE produce 9% la din emisii, restul de peste 90% sunt in alta parte. Am intrat in noua legislatura cu acest Pact Ecologic European, care de fapt aproape ca nu este nimic nou, si am avut deja vreo 3-4 rezolutii in PE. Insa acolo este foarte greu sa obtii o majoritate, sunt foarte multi care vorbesc populist. Grupul PPE a reusit sa introduca cateva principii de baza in aceste rezolutii“, a explicat Marian-Jean Marinescu, care crede ca subiectul privind decarbonizarea trebuie tratat foarte serios, nu populist. „Totul trebuie facut pe baza de stiinta, de inovare, de studiu de impact. Dar nu numai climatic, ci si economic si al competitivitatii privind locurile de munca. Apoi trebuie transformat in acorduri globale, pentru ca daca nu sunt acorduri globale, atunci nu avem nici un efect pentru mediu, dar va exista un efect imens in ceea ce priveste competitivitatea“.

Citeste si: Reprezentanta Romaniei in Consiliu: „E de neinteles faptul ca e considerata acceptabila o crestere cu 5-10% a curselor in gol”

In ceea ce priveste domeniul Transporturilor, oficialul PE crede ca acesta reprezinta „cel mai atacat domeniu in acest moment“, cu precadere aviatia si sectorul maritim. Marian-Jean Marinescu a mai spus ca 75% din marfa de pe rutier trebuie mutata pe apa sau pe calea ferata, dar aici nu exista armonizare intre statele membre, „nici regulamentele de limba nu exista“, iar acum viteza medie pe calea ferata este putin peste 20 de km/h. Pe sosele, acolo unde este cea mai mare poluare, a explicat eurodeputatul roman, acesta a propus existenta unei foi de parcurs pentru infrastructura si productia de autovehicule, alaturi de un program european de reciclare a masinilor, un fel de programul RABLA European.

Articole similare

Ad
Ad