Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Mediului: Start la Programul Rabla Clasic si Rabla Plus

Programul Rabla pentru persoanele fizice a debutat joi, 18 mai, in timp ce firmele mai pot depune cereri de finantare pentru inscrierea in cele doua programe, Rabla Clasic si Rabla Plus, pana pe 29 septembrie 2017, a anuntat, recent, Ministerul Mediului.
Pentru Programul Rabla Clasic, cuantumul primei de casare este de 6.500 lei si se acorda pentru autovehiculul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei care se acorda la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt si/sau un ecobonus in valoare de 1.700 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
 

Daca intrunesc ambele conditii, cele doua ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare, arata sursa citata. In cadrul Programului Rabla Plus, se acorda un ecotichet de 45.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.
„Prima de casare oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevazut de Programul Rabla Plus. In cazul in care solicitantul caseaza o masina mai veche de 8 ani si decide sa achizitioneze un autovehicul nou electric, beneficiaza atat de prima de casare de 6.500 lei, cat si de ecotichetul de 45.000 lei, iar daca opteaza pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei si ecotichetul de 20.000 lei“, mai spune Ministerul Mediului.
Pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu au fost publicate listele producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati, lista colectorilor autorizati sa preia autovehiculele uzate, precum si instructiuni cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze persoanele fizice si juridice care vor sa acceseze finantarea prin cele doua Programe: Rabla Clasic si Rabla Plus. Totodata, anul acesta a fost introdusa o procedura simplificata, prin intermediul careia persoanele juridice care au depus dosare in vederea aprobarii participarii in Programele Rabla Clasic si Rabla Plus, pot remedia motivele de respingere cetin de forma dosarului, intr-un termen de 10 zile lucratoare de la publicarea acestora pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Programul Rabla Clasic se afla in al 13-lea an de functionare si face referire la o prima de casare acordata de stat pentru achizitia unui autovehicul nou, cu obligativitatea casarii unui autovehicul mai vechi de 8 ani. Programul Rabla Plus se inscrie in tendinta actuala a Ministerului Mediului de tranzitie catre un transport cu zero emisii poluante, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid – plug-in, fara obligativitatea casarii unui autovehicul vechi. Obligativitatea casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.
In anul 2017, Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul Rabla Plus beneficiaza de un buget de 45 milioane lei.

Articole similare

Ad