Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministrul Muncii, mesaj pentru transportatori: Drepturile șoferilor trebuie respectate!

Drepturile celor 150.000 de români care lucrează ca șoferi de camioane pe șoselele din Europa trebuie să fie respectate în condițiile impuse de legislația națională, potrivit unei afirmații a Ministrului Muncii, Raluca Turcan, după ce s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

„Am discutat cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, despre protejarea şoferilor români care doresc să lucreze în străinătate, atât în ceea ce priveşte condiţiile de angajare, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă. Sunt 150.000 de români care lucrează ca şoferi de camioane pe şoselele din Europa şi drepturile lor, în calitate de angajaţi, trebuie să fie respectate în condiţiile impuse de legislaţia naţională“, a precizat ministrul Muncii într-o postare pe Facebook. Turcan a subliniat că firmele de transportt trebuie să asigure condiții de salarizare transparentă, corectă şi în acord cu salariile de pe piaţa europeană în condiţiile în care este cunoscut faptul că, de multe ori, există diferenţe de condiţii de lucru şi de salarizare a angajaţilor din estul Europei.

„Autorităţile din România şi Ministerul Muncii colaborează şi fac schimb de informaţii cu autorităţile din celelalte state europene şi nu există toleranţă faţă de munca la negru şi nici faţă de discriminare, iar aici mă refer la controale pentru verificarea corectitudinii detaşărilor pe care le fac transportatorii cu privirea la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a certificatului portabil A1, folosit în vederea detaşării, precum şi la modul în care au fost plătiţi şoferii, cu respectarea legii diurnelor, în vederea detaşării“, a subliniat oficialul citat.

La rândul său, Adina Vălean a subliniat că autoritățile europene fac toate eforturile pentru a dezvolta rapid parcări sigure pentru şoferii de tir, în condiţiile în care, acum, la nivel european, lipsesc în jur de 100.000 de locuri unde şoferii pot parca peste noapte, iar deficitul este şi mai mare pentru astfel de locuri care oferă condiţii sigure.

În discuţiile dintre ministrul Muncii şi comisarul pentru Transporturi a fost abordată şi problema lucrătorilor sezonieri.

„Am punctat, de asemenea, în discuţia cu Adina Vălean, şi modificarea legii nr. 156/2021, pentru a veni în ajutorul lucrătorilor sezonieri şi pentru a elimina transportul la negru a acestor persoane. Este important ca oamenii care lucrează în străinătate să se simtă în siguranţă şi, de exemplu, acolo unde există grupuri mai mari de 10 persoane, acestea să beneficieze de transport spre locul de muncă cu un mijloc de transport public autorizat“, a mai scris Turcan pe reţeaua de socializare.

În ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului de economie verde, Raluca Turcan şi Adina Vălean au discutat şi despre preocuparea României pentru a respecta standardul verde pentru parcări, astfel încât să poată fi îndeplinite reglementările europene.

Articole similare

Ad