Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad

Monitorizare mai stricta in Ungaria

Incepand cu 1 ianuarie 2015, in Ungaria va incepe sa fie folosit sistemul electronic de control al transporturilor rutiere, EKAER. Prin implementarea acestuia, autoritatile maghiare isi doresc sa reduca fraudarea legata de neplata TVA, ca urmare, va monitoriza traficul de marfuri catre/din Ungaria, din/spre tarile membre UE, cat si transportul de marfa pe teritoriul tarii. Astfel, este obligatorie obtinerea unui numar de identificare pentru orice vehicul care in mod normal plateste taxa de drum in Ungaria, deci in principiu vehiculele de peste 3,5 t. Dar sunt si exceptii, reprezentand vehicule cu capacitate de transport mai mica, dar care transporta anumite marfuri, cum ar fi cele periculoase.
 

Conform legii nr. 74/2014, numarul EKAER trebuie obtinut de catre cel care expediaza marfa sau de catre destinatar (dupa caz), nu de catre transportator. Fiecare numar va fi valabil pentru 15 zile, iar cei care organizeaza sau executa transportul de marfuri trebuie sa il detina in mod obligatoriu si sa il prezinte la eventualele controale efectuate de catre autoritatile ungare.
Avocatul Szántó Árpád a explicat ca legea se extinde si asupra transportului de alimente si produse periculoase. La inchiderea editiei nu exista inca o definitie a acestor enunturi, reglementarile detaliate asupra alimentelor si produselor periculoase urmand a fi definitivate printr-un ordin emis de catre Ministerul Economiei Nationale.
Legea se va aplica si acelor transporturi de alimente si produse periculoase care sunt facute cu vehicule sub 3,5 t, in cazul in care se transporta un volum de minimum 200 kg sau o valoare de minimum 250.000 de forinti (fara taxe) catre un singur destinatar (beneficiar). In cazul altor produse periculoase legea se va aplica daca se transporta un volum de minimum 500 kg sau o valoare de minimum un milion de forinti fara taxe catre un singur destinatar.
Toti cei care transporta produse periculoase trebuie sa plateasca un depozit de securitate, iar in cazul in care acelasi transport este format din mai multe expeditii se plateste doar un singur depozit pentru transportul cu valoarea cea mai mare.
Obligatia de a avea un depozit de securitate poate fi indeplinita prin plata sumei de bani in contul creat de catre autoritatea fiscala (NAV) sau prin scrisoare de garantie.
Sunt scutite de obtinerea acestui numar vehiculele care transporta ajutoare/asistenta internationala, vehiculele militare si cele care transporta materiale si aparatura de razboi.
Pentru nerespectarea legii autoritatile pot sa sigileze incarcatura astfel incat caracteristicile marfii sa ramana intacte pana la …

Articole similare

Ad