Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MT aloca 18 miliarde de euro pentru modernizarea a 3.000 km din reteaua de cale ferata

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat saptamana trecuta „Planul investitional pentru infrastructura“, care prevede alocarea in urmatorii zece ani a 18 miliarde de euro pentru modernizarea a peste 3.000 km din reteaua de cale ferata din Romania. Alocarea bugetara Transporturi va fi de 2% din PIB, fata de 0,6% anterior.
Lucian Bode a precizat ca planul reprezinta o actualizare a strategiei de implementare a proiectelor deja transpuse si stabilite in Master Planul General de Transport (MPGT), cu investitii de aproximativ 73 de miliarde de euro pentru urmatorii zece ani. „Planul national de investitii si relansare economica va fi axul principal al politicilor publice pentru urmatorii ani. Vrem sa trecem de la un model economic bazat pe consum, la un model economic bazat pe stimularea investitiilor”, a punctat ministrul Transporturilor, oferind cateva exemple de noutate: introducerea conceptului de tren metropolitan, proiect eligibil pentru fondurile europene, conectivitatea intre regiunile istorice si Green Deal, cu atentie sporita proiectelor de electrificare a caii ferate. 
Robert Dobre, directorul Directiei de Proiecte Strategice din cadrul Ministerului Transporturilor, a precizat ca in reteaua feroviara primara sunt avute in vedere 29 de proiecte care prevad fie modernizare, fie dublare, fie electrificare, fie toate la un loc, iar in cea secundara sunt 17 proiecte care acopera 1.271 km de linie ferata. 
In ceea ce priveste trenurile metropolitane si investitiile in reteaua de metrou, deocamdata sunt doua proiecte, pentru Bucuresti si Cluj-Napoca.

Articole similare

Ad