Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MTI: Trebuie accelerate proiectele de intrastructură, cu focus pe transportul feroviar și multimodal

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a organizat săptămâna trecută cea de-a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Transport 2021-2027 (PT). Conducerea MTI a fost reprezentată de Bogdan-Stelian Mîndrescu, secretar de stat și coordonator al Autorității de Management pentru Programul Transport și de secretarii de stat Ionel Scrioșteanu și Ioan-Cristian Șologon.

Evenimentul a fost deschis de Felix-Corneliu Ardelean, președintele Comitetului de Monitorizare și director general al Direcției Generale Programe Europene Transport. Pe parcursul celor două zile de eveniment, reprezentanți ai Direcției Generale de Politică Regională și Urbană (DG REGIO), alături de membrii cu drept de vot, observatori, beneficiari, proiectanți, constructori și organizații neguvernamentale au participat la discuții privind stadiul implementării proiectelor și provocările curente din domeniul transporturilor.

Totodată, participanții au luat parte la două ateliere tematice, organizate în marja reuniunii, menite să sprijine implementarea eficientă a proiectelor de infrastructură finanțate din PT 2021-2027. Primul atelier – „Întărirea cooperării între ONG-uri, autoritatea de management, beneficiari și constructori pentru optimizarea și eficientizarea procesului de monitorizare a proiectelor de infrastructură de transport” – a avut ca scop consolidarea dialogului între actorii-cheie implicați în derularea investițiilor, în timp ce al doilea atelier – „Contribuția esențială a constructorilor în implementarea proiectelor de infrastructură” a oferit un cadru de reflecție asupra rolului vital al constructorilor în realizarea proiectelor.

Delegația Comisiei Europene – formată din Sofia Alves, director în cadrul  DG REGIO, Aida Liha Matejicek, șefa unității pentru România și Croația din cadrul DG Regio și Alexandru Coca, manager de program în cadrul DG REGIO – a apreciat activitatea Autorității de Management pentru PT, pentru rezultatele bune obținute în contractarea proiectelor de transport pe parcursul ultimului an, exprimându-și totodată sprijinul în etapele viitoare de implementare a programului.

„Programul Transport 2021-2027 acoperă investiții în rețeaua feroviară, rutieră și navală.

Nu vorbim de proiecte marginale, ci despre infrastructură strategică, cu impact direct. Până recent, investițiile s-au concentrat în principal pe zona rutieră și rezultatele sunt vizibile. Dar prioritățile s-au schimbat. Atenția se îndreaptă acum către transportul feroviar – unde avem de recuperat decalaje majore. Multimodalul devine esențial, mai ales în contextul logisticii regionale și europene. Componenta navală capătă un rol strategic, prin proiecte care pot avea utilizare duală – civilă și militară. Această repoziționare este necesară pentru o rețea echilibrată, eficientă și adaptată la cerințele actuale. În acest moment, gestionăm un portofoliu cumulat de investiții în valoare de peste 50 de miliarde de euro. Subliniez un lucru esențial: avem încă peste 35 de miliarde de euro în proiecte care nu sunt în execuție. Asta înseamnă licitații lansate, dar nesemnate, sau proiecte aflate încă în pregătire. Este o presiune reală. Nu avem timp de pierdut! Finanțarea proiectelor vine din patru programe majore – fiecare cu reguli, termene și fluxuri proprii. PT 2021-2027, PNRR, CEF și Fondul pentru Modernizare sunt complementare, dar diferite. Această structură complexă reprezintă o provocare reală în coordonare și implementare. Ne obligă la o planificare riguroasă și la o capacitate administrativă bine calibrată. Pentru exercițiul PT, obiectivul rămâne clar: absorbție peste 100% până în 2027. Ce înseamnă acestea? Implementarea trebuie accelerată, în toate modurile de transport – rutier, feroviar, naval, dar și aerian. Deciziile trebuie luate rapid. Blocajele administrative trebuie eliminate”, a declarat Bogdan Mîndrescu.

Principalele teme abordate în cadrul reuniunii au vizat stadiul implementării programului, aspecte privind mobilitatea militară și HSR (cale ferată de mare viteză). 

Articole similare

Ad