Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nikolaev (Kamaz) câștigă penultima etapă a Dakar, dar rămâne al doilea în clasamentul general

Etapa a 11-a a Dakar, penultima din acest an, a fost o nouă buclă, cu plecare din Bisha și întoarcere în același loc, și a avut 346 km de cursă specială și 155 km de legătură. Victoria i-a revenit lui Eduard Nikolaev (Kamaz), la 15 secunde de Andrey Karginov (Kamaz) și la două minute de Dmitry Sotnikov (Kamaz). Acesta din urmă continuă să fie lider în clasamentul general, la 8’18” de Nikolaev și la 1:04:50 de Anton Shibalov (Kamaz). Karginov ocupă locul al patrulea, la 1:47:34 de lider, un alt concurent este la mai puțin de trei ore de Sotnikov, un altul la mai puțin de patru ore și apoi decalajele tot cresc.

A fost una dintre cele mai dificile etape speciale din acest an. În prima ei parte era foarte ușor să te rătăcești încă de la primii kilometri prin nisipul din albiile secate ale râurilor și din canioanele unde bătea vântul cu putere. Apoi praful fin împiedica mișcarea celor aflați în spate. Și în orice moment pietrele și tufișurile puteau opri înaintarea. Segmentul cu dune uriașe, de zeci de metri, din categoria a treia, avea 60 km lungime, iar dacă urcarea acestora era vizibilă de departe și piloții își puteau face din timp o strategie, coborârea era bruscă și în unghi ascuțit, punând în pericol echipajele și vehiculele. În sfârșit, dunele mai mici de la finalul traseului împiedicau atingerea unor viteze bune și solicitau abilitățile tehnice ale piloților.

Anton Shibalov (Kamaz) a avut probleme cu sistemul de evacuare, probabil din cauza terenului foarte dificil, și a pierdut mult timp cu reparațiile, iar Sotnikov s-a blocat la baza unei dune înalte și Nikolaev a oprit să-l salveze – deși era rivalul său în clasamentul general – dovedind că piloții Kamaz lucrează ca o echipă în situații dificile.

Nikolaev avea să declare că a fost o etapă dificilă și interesantă, care i-a amintit de anii în care raliul se desfășura în Argentina sau Peru. Ultima etapă a competiției din acest an, de la Bisha la Jeddah, are 516 km de legătură și 164 km de cursă specială – cea mai scurtă cursă specială de la ediția din 2022.

Articole similare

Ad