
Indicele global al tarifelor de transport maritim containerizat
Transportul maritim global s-a bucurat de câțiva ani buni, spre deosebire de cel rutier, așa cum reiese dintr-o analiză recentă a Transport Intelligence (Ti). Acum, dacă traficul revine la normal după încetarea focului în Gaza, se așteaptă o presiune suplimentară în sensul scăderii tarifelor, la care va contribui și decizia președintelui Trump de a impune taxe pentru bunurile importate de SUA din China și Europa. Iar capacitatea excesivă de transport de pe piață cauzată de creșterea economică slabă va avea un impact asupra tarifelor și profitabilității liniilor de transport maritim.
Administrația americană a impus tarife de 10% pentru produsele chinezești, a înăsprit regulile de minimis și a amenințat Canada, Mexic și Europa cu noi creșteri de taxe dacă nu sunt de acord cu o serie de cerințe politice și economice – cereri care în cazul Europei și Chinei se concentrează pe reechilibrarea deficitelor comerciale.
Taxele mai mari vor face să scadă consumul, ceea ce, estimează analiștii Ti, va avea impact profund asupra industriei logistice globale. Volumele de transport maritim și aerian de marfă din China (și, în viitor, din UE) destinate SUA vor scădea, deoarece importatorii americani caută surse alternative de bunuri sau relochează producția. În decembrie am asistat la o creștere a cererii, deoarece importatorii au încercat să facă stocuri înainte de intrarea în vigoare a noilor taxe, ceea ce cu atât mai mult va scădea volumul de transport, cel puțin până când retailerii și producătorii își reduc aceste stocuri. Și abia atunci poate fi evaluat adevăratul impact asupra tarifelor. Exportatorii chinezi sau importatorii americani pot absorbi costurile suplimentare de 10%, sau consumatorii americani ar putea plăti în plus, mai ales că administrația Trump a promis reduceri de taxe interne și că economia americană merge bine. Dar strategiile de transport și aprovizionare ar fi afectate în sensul că producătorii chinezi își vor muta locațiile în țări din Asia de Sud-Est pentru a evita tarifele și importatorii americani vor adopta practici de aprovizionare „China Plus“.
În ceea ce privește decizia de modificare a normelor de minimis, ea va avea consecințe pentru expeditori și furnizorii de servicii logistice în sensul că în trecut articolele individuale cu o valoare sub 800 de dolari puteau fi importate în SUA fără plata unor tarife și cu niveluri minime de informații despre produse, ceea ce a dus la dezvoltarea comercianților online chinezi, ca Temu și Shein, care folosesc spre America mai ales transportul aerian. Potrivit Agenției Vamale și de Protecție a Frontierelor din SUA (CBP), numărul de transporturi care intră în Statele Unite solicitând scutirea de minimis a crescut de la aproximativ 140 de milioane pe an în 2015 la 1,3 miliarde în 2024. Recenta decizie a președintelui Trump de a exclude transporturile din regulile de minimis va însemna că volumele vor scădea semnificativ, mai ales că expeditorii vor trebui să furnizeze și clasificarea HTSUS din 10 cifre.
Lipsa controalelor asupra mărfurilor care intră în SUA a fost învinuită pentru creșterea importurilor de fentanil din China. Potrivit CBP, la 30 iulie 2024, 89% din toate confiscările de mărfuri din ultimele nouă luni au fost transporturi de minimis, care au inclus 97% din narcoticele care ajungeau în țară.
Un scenariu referitor la perioada imediat următoare este că importatorii vor reveni la un model mai tradițional de cumpărare a produselor vrac, de vămuire și apoi de distribuire din depozitele din SUA. Expeditorii vor folosi mai mulți 3PL atât pentru vămuirea, cât și pentru depozitarea mărfurilor în SUA, inclusiv scheme de amânare a taxelor, ceea ce va duce la o presiune mai mare asupra pieței de depozite din SUA. Se pare că Temu a început deja să integreze pe platforma sa vânzătorii chinezi care au stocuri păstrate în depozitele din SUA, tendință care se va accelera.
În ceea ce privește transportul aerian, analiștii Ti spun că este dificil de spus care va fi impactul noii situați asupra capacității. S-a raportat că au existat 88 de zboruri pe zi care fac transporturi de minimis în SUA, iar dacă modelul de afaceri se schimbă se va trece la transport maritim, care are costuri mai mici, și pot exista și schimbări în comportamentul consumatorilor din SUA din cauza costurilor mai mari.
Noua situație dă un impuls și Uniunii Europene pentru a reforma normele de minimis. În mai 2023, CE a prezentat recomandări pentru eliminarea completă a derogării. Deși pragul este mult mai mic decât în SUA – 150 de euro – volumele sunt mai mari, în 2024 fiind importate cu scutiri de minimis patru miliarde de pachete cu valoare mică, de trei ori mai mult decât în 2022. Iar Institutul de cercetare Copenhagen Economics a estimat că o administrare vamală sporită ar duce la costuri suplimentare de 2,3 miliarde de euro, suportate de platformele de comerț electronic, de operatorii logistici și de consumatori.
În plus, reformele propuse ale sistemului vamal european ar putea implica perceperea unei taxe de administrare de pe platformele de comerț electronic pentru fiecare colet importat, ceea ce poate duce, ca și în SUA, la onorarea cererii clienților din depozitele europene, oferind un impuls 3PL și favorizând modelele tradiționale de centre de distribuție europene ce utilizează procese de amânare a taxelor.
Însă, așa cum subliniază Ti, perceperea unei taxe poate fi contrară regulilor Organizației Mondiale a Comerțului și poate duce la acțiuni în justiție, astfel că sunt așteptate în viitorul apropiat mai multe detalii.