Cu ocazia inaugurarii noului Centru de Management al Traficului din Bucuresti, pe 18 iulie, edilul general Gabriela Firea a anuntat ca aici vor fi centralizate informatii din 215 intersectii semaforizate, din totalul de 450 existente in Bucuresti. "Pana la sfarsitul anului vor mai fi racordate alte 60 de intersectii semaforizate, iar pana la mijlocul anului viitor ne dorim ca toate cele 450 de intersectii semaforizate sa fie integrate in sistem. Practic, cu ajutorul celor 280 de camere video amplasate atat in zona intersectiilor, cat si in principalele puncte strategice din Capitala, avem comanda unica pentru transportul public, transportul urban si supravegherea video", a precizat Firea.
In cadrul centrului activeaza reprezentanti ai Brigazii Rutiere, ai Politiei Locale si ai Administratiei Strazilor. Sistemul a presupus o investitie de 260.000 de euro, pe care Gabriela Firea a apreciat-o ca fiind "mica, in comparatie cu efectele foarte mari pe care le va avea" in ceea ce priveste managementul traficului. "In momentul in care intr-o intersectie se observa blocaje, se actioneaza imediat pentru a se lua cele mai bune decizii pentru fluidizare. Exista si posibilitatea – si aceasta decizie se ia impreuna cu Brigada Rutiera – ca semafoarele sa poata fi modificate, ca si culoare, de aici. Centrul va functiona 7/7, 24/24", a explicat Firea.
Prin intermediul fibrei optice, informatiile de la noul Centru de Management al Traficului se transmit si la Centrul de Management al Situatiilor de Urgenta. Primarul general a aratat ca mentenanta va fi asigurata tot de catre angajatii Primariei. Totodata, Gabriela Firea a anuntat ca, potrivit estimarilor facute de specialisti, traficul ar putea fi fluidizat cu 20-30% prin activitatea noului centru de management. Contractul cu firma UTI, care gestiona anterior Sistemul de Management al Traficului, a fost reziliat. Firea a precizat ca in cadrul vechiului sistem erau integrate aproximativ 100 de intersectii, acesta fiind depasit "ca si uzura morala si fizica".