MAE informeaza cetatenii romani care calatoresc in Grecia cu privire la modificarile aduse de Noul Cod Rutier elen si la sanctiunile aspre aplicate in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Astfel, neutilizarea centurii de siguranta sau folosirea telefonului mobil de catre conducatorul auto in mers, fara Bluetooth sau fara a fi plasat in loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, a placutelor si certificatului de inmatriculare pentru o perioada de 60 de zile.
Depasirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 de euro si ridicarea pe loc a permisului pentru 60 de zile, iar nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 de euro si ridicarea permisului pentru 60 de zile. Νerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP“ se sanctioneaza cu o amenda de 700 de euro, ridicarea pe loc a permisului, a placutelor si a certificatului de inmatriculare timp 20 de zile. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 de euro si ridicarea permisului 30 de zile, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare pentru 10 zile. Stationarea/parcarea ilegala se sanctioneaza cu 40-150 de euro si ridicarea permisului, placutelor si a certificatului de inmatriculare 10 zile. Blocarea rampelor sau parcarea in locuri destinate persoanelor cu handicap se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului, placutelor si a certificatului de inmatriculare, timp de 60 de zile, iar utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenta, indiferent de durata, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului, a placutelor si certificatului de inmatriculare timp de 60 de zile. Aruncarea pe geam, ?n timpul mersului, de obiecte sau substante care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv tigarile, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului, placutelor si certificatului de inmatriculare pentru 60 de zile.
Circulatia constanta a camioanelor grele si a autobuzelor pe banda din stanga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind soferii care circula de drept pe aceasta banda se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului 60 de zile.
De asemenea, conducerea vehiculului de catre o persoana cu ο concentratie de alcool in sange de 0,5-0,8 g/l sau de 0,25-0,4 mg/l ?n aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 de euro si imobilizarea vehiculului. Concentratiile de 0,8-1,1 g/l ?n sange (0,40- 0,60 mg/l) ?n aerul expirat se sanctioneaza cu 700 de euro, ridicarea permisului pentru 90 de zile si imobilizarea vehiculului, iar cele de peste 1,10 g/l ?n sange (0,6 mg/l ?n aerul expirat) se sanctioneaza cu ridicarea permisului pentru 180 de zile, inchisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 de euro, ridicarea placutelor de ?nmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pana la 6 luni si imobilizarea autovehiculului.
Soferii care recidiveaza in termen de 2 ani si care sunt depistati cu o concentratie de alcool in sange de peste 1,10 g/l sunt sanctionati cu ridicarea permisului de conducere pentru 5 ani, cu inchisoare de cel putin 6 luni, amenda de 2.000 de euro, ridicarea placutelor de ?nmatriculare de la 10 zile pana la 6 luni si imobilizarea autovehiculului.
Plata a jumatate din cuantumul amenzii in termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateste in termen de 15 zile la Posta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla sectia de politie rutiera care aplica amenda.