Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O noua tendinta in logistica verde

Pe o piata concurentiala puternica, jucatorii din domeniul constructiilor incearca sa-si imbunatateasca serviciile, sa anticipeze miscarile si sa se distinga pe baza unor criterii masurabile. In acest sens, procesele de certificare, solicitate in mod voluntar, pot spori credibilitatea lor, prin intermediul asocierii numelui cu cel al unui brand cunoscut. In cadrul conferintei de la Rotterdam, Pascal Philippe Cloix, manager de dezvoltare al companiei franceze de certificari in constructii Certivea, a explicat modul de obtinere si avantajele etichetarii HQE a cladirilor in general si a depozitelor cu temperatura controlata, in particular.

Certificarea HQE (High Quality Environmental Standard) are scopul de a oferi profesionistilor si utilizatorilor din real estate o abordare inovatoare bazata pe performanta si stiinta, utilizand un proces complet de auditare care vizeaza toate partile implicate, ca o alternativa de promovare a jucatorilor din industrie.
Certificarea HQE are la baza criterii multiple si complexe care pot imbunatati calitatea mediului din jurul cladirii, prin evaluarea impactului cladirii asupra acestuia, asupra sanatatii si confortului, criterii pe baza carora se pot identifica si actiunile ce pot reduce acest impact, a precizat Pascal Cloix.

Criterii specifice de certificare pentru depozitele cu temperatura controlata
Componentele cheie ale certificarii HQE sunt adaptabilitatea (sistemul tehnic este general, putand fi adaptat in orice tara, cultura sau zona climaterica, utilizand criterii generice sau principii de echivalenta) si abordarea cuprinzatoare (se tine seama de criterii multiple care arata impactul asupra sanatatii si confortului utilizatorilor, ca si asupra mediului). Abordarea este non-prescriptiva, nerecomandandu-se un anume produs sau proces, ci fiecare titular de proiect are responsabilitatea de a identifica nevoile si posibilitatile, de a analiza oportunitatea si de a face cea mai buna alegere. La fel de important este si faptul ca metoda de evaluare acopera atat calitatea procesului (ISO), cat si transparenta: auditarea completa a tertilor se face in cadrul unor intalniri coordonate de auditori independenti si cu experienta, desemnati si remunerati de Certivea. "Metoda ofera o dimensiune umana procesului de certificare a cladirii, prin crearea unei oportunitati de a discuta despre ce trebuie facut, de a justifica oricare alegeri si de a intelege diferentele si de catre partile care participa la proces."
In asociere cu AFILOG (Asociatia Franceza a Companiilor din Supply Chain si Spatii Logistice), Certivea a dezvoltat criterii specifice de certificare pentru logistica in general si pentru depozitare sub temperatura controlata, in particular. Acestea includ realizarea unui studiu de fezabilitate privind transportul intermodal feroviar-rutier, maritim-rutier sau maritim-feroviar, proiectarea hub-ului intermodal, calcularea diferitelor valori privind activitatea de depozitare (temperatura ambientala, negativa sau pozitiva), calcularea impactului asupra incalzirii globale, masuri acustice si masuri luate astfel incat vehiculele sa nu stationeze pe drumurile publice.

Jucatori mari etichetati HQE
Certificarile HQE se pot acorda nu numai birourilor sau constructiilor din retail sau utilizate la activitatile industriale, ci si celor din educatie, sanatate sau industrie hoteliera. De curand, Certivea a etichetat in vestul Frantei primul depozit HQE pentru produse refrigerate din Europa, de 3.900 m2, apartinand companiei STEF-TFE, precum si un altul de 28.000 m2 (din care 24.000 m2 temperaturi pozitive), apartinand companiei SEGRO.
In cazul depozitului Segro, pasii principali au vizat posibilitatea realizarii mai multor cai de acces, anticiparea viitorului cladirii (adaptabilitate si modelare), integrarea in zona (acces, tratament comun al apei etc.) sau calitatea intrinseca de izolare a cladirii. De asemenea, se urmareste orientarea catre alegerea unui agent frigorific care sa limiteze cat mai mult incalzirea globala, obtinerea unei performante energetice inalte a zonei administrative (mai putin de 50 kWh/an/m2), recuperarea energiei provenite de la sistemele de racire pentru zonele tehnice, incalzirea apei de la panourile solare, recuperarea apei de ploaie in vederea spalarii podelei si irigarii spatiilor verzi, precum si asigurarea unui acces facil la servisarea si intretinerea cadrului exterior al cladirii.
Printre companiile franceze care au obtinut certificarea HQE a constructiilor putem mentiona Bouygues, Vinci, Accor, Allianz, Auchan, Axa, BNP, Carrefour, CBRE, Decathlon, General Electric, Generali, Guvernul Frantei, Primaria din Paris, s.a.

Articole similare

Ad