
Proiectul legislativ aflat în lucru la Parlamentul European își propune să abordeze speculațiile de pe piața gazelor și să reducă prețurile, prin introducerea unei flexibilități sporite în normele privind realimentarea rezervelor de gaze. Deputații europeni și președinția poloneză a Consiliului au ajuns zilele acestea la un acord informal pentru a prelungi schema UE de stocare a gazelor până la 31 decembrie 2027, deoarece altfel aceasta ar fi expirat la sfârșitul lui 2025.
Prevederea este concepută pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze înainte de sezonul de iarnă. Deputații europeni și Consiliul au introdus, de asemenea, mai multe amendamente pentru a atenua tensiunile de pe piața gazelor, deoarece speculațiile legate de obiectivul existent – o rată de umplere obligatorie de 90% până la 1 noiembrie a fiecărui an – au determinat creșterea costului reumplerii în timpul verii.
Noul act normativ va permite statelor membre să atingă obiectivul de umplere de 90% în orice moment între 1 octombrie și 1 decembrie, ținând cont de începutul perioadei de retragere a statelor membre. Odată ce obiectivul de 90% este atins, nu ar trebui să fie necesară menținerea acestui nivel până la 1 decembrie. Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a se abate cu până la zece puncte procentuale de la obiectivul de reumplere în cazul unor condiții de piață dificile, cum ar fi indicii de speculații, care împiedică reumplerea eficientă din punct de vedere al costurilor de stocare. Comisia poate crește și mai mult această abatere prin act delegat, pentru un sezon de reumplere, dacă aceste condiții de piață persistă.
Autoritatea competentă care monitorizează reumplerea cu gaze va include, de asemenea, informații privind ponderea gazelor originare din Federația Rusă care sunt stocate în statul membru respectiv, în conformitate cu propunerile Comisiei Europene din 17 iunie, care vor ajuta la monitorizarea depozitării gazelor rusești în UE. „Legislația din 2022 a arătat că Europa a fost capabilă să-și protejeze cetățenii într-o situație în care Rusia folosea gazele ca armă de șantaj”, a declarat raportorul Borys Budka (PPE, Polonia). „Această revizuire va oferi mai multă flexibilitate și mai puțină birocrație, dar mai presus de toate va reduce prețurile gazelor din Europa, în timp ce continuăm spre independența energetică față de furnizorii nesiguri.”
Acordul informal va fi supus la vot în cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie pe 26 iunie. Instalațiile de stocare a gazelor asigură 30% din consumul de gaze al Uniunii în lunile de iarnă. Securitatea energetică a UE a reprezentat o preocupare critică în ultimii ani, nu în ultimul rând având în vedere dependența sa de țările din afara UE pentru aprovizionarea cu energie primară. Criza energetică din 2022, exacerbată de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia și de transformarea ulterioară în arme a aprovizionării cu gaze, a evidențiat nevoia urgentă de măsuri suplimentare pentru a asigura aprovizionarea cu energie stabilă și accesibilă. Ca răspuns, UE a introdus noi reguli de stocare a gazelor. Cu toate acestea, piața mondială a gazelor rămâne tensionată, cu o concurență sporită pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) și o volatilitate persistentă a prețurilor.