In contextul actual, Pirelli se asteapta la o scadere a PIB-ului la nivel global cu aproape 2,8%. In acest scenariu, piata globala a anvelopelor de vehicule va scadea cu aproximativ 19%. Pe partea de echipare initiala scaderea este estimata la 21% (de la 2,4% cat se prevedea in februarie), ca rezultat al scaderii globale a productiei de vehicule noi, iar pe partea de inlocuiri scaderea va fi de 18% (estimata initial la o crestere de 0,5%), avand in vedere masurile restrictive de circulatie adoptate de mai multe state.
Asteptarile pentru segmentul de vehicule noi Premium (anvelope ≥18’’) sunt de scadere cu 14% (estimate initial la o crestere de 6%), care este mai mica decat scaderea previzionata de 20% (estimata initial la -2%) pentru segmentul standard (anvelope ≤17’’).
Pentru a face fata acestui nou scenariu, Pirelli a implementat o serie de actiuni menite sa ii protejeze profitabilitatea si generarea de numerar. Activitatea de productie, care a fost incetinita de la inceputul starii de urgenta a fost suspendata temporar de la data de 20 martie in toate facilitatile de productie (cu exceptia celor din China) cu adoptarea restrictiilor sociale. In China, dupa suspendarea activitatilor pentru aproape o luna in ambele fabrici, activitatea revine gradual la normal.
In plus, compania a lansat o serie de actiuni de reducere a costurilor (reducerea costurilor discretionare, revizuirea activitatilor de marketing si comunicare, renegocierea contractelor cu furnizorii, prioritizarea investitiilor in cercetare si dezvoltare si eficientizarea canalului de distributie). Au fost revizuite planurile de investitii pentru anul acesta in linie cu noile conditii din piata, au fost lansate actiuni pentru un management optim al capitalului de lucru, au fost reduse compensatiile managementului de top si au fost anulate stimulentele pe termen scurt pentru anul acesta.
In contextul economic actual si luand in considerare actiunile implementate, Pirelli estimeaza pentru anul acesta venituri cuprinse intre 4,3 si 4,4 miliarde de euro (fata de 5,4 miliarde de euro cat se estima inainte de criza), cu o scadere totala a volumelor intre 18 si 20% (fata de 0-1% initial).
Previziunile arata o scadere totala a acestui segment de piata cu 14% (fata de cresterea estimata anterior de 4%). Pe baza masurilor de reducere a costurilor si a unui scenariu favorabil al costului energiei si a materiei prime, compania prevede o ajustare a EBITA intre 14 si 15% (fata de 17% initial).