După blocajul canalului Suez de la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, transportul maritim traversează o nouă provocare, de data aceasta în China, după ce portul Yantian din Shenzen a fost închis pentru 50 de ore, urmând a fi deschis joi, 27 mai. Motivul întreruperii temporare a activității este legat de descoperirea mai multor cazuri de coronavirus în port.
Potrivit unui articol publicat marți pe platforma de WeChat de către companie, portul Yantian a suspendat intrarea containerelor grele de export de marți până joi, însă ridicarea containerelor de import și a celor goale funcționează normal. Deși portul va fi deschis din 27 mai, operațiunile pentru containerele grele de export vor fi reluate din data de vineri, 28 mai, până la 3 iunie, a mai spus administrația portului chinez. Decizia a fost luată pe fondul întârzierilor foarte mari ale vapoarelor, care au dus la blocarea șantierului de containere, aglomerația din jurul portului fiind la cote ridicate. Totodată, măsurile restrictive privind virusul COVID-19 au reînceput să fie aplicate după ce au fost descoperite recent cinci cazuri de infectare în rândul angajaților săi, ceea ce a dus la alte întârzieri operaționale.
Citește și: Hapag-Lloyd: criza containerelor va dura cel puțin până la finalul anului
„În prima săptămână după redeschiderea portului va intra în vigoare și o nouă regulă, conform căreia containerele nu vor mai putea fi livrate în port mai devreme, ci doar cu maxim patru zile înainte de plecarea navei. Impactul pe termen scurt și mediu se va acumula în perioada următoare la problemele deja existente în piață – lipsa containerelor, a spațiului și incidentul din Canalul Suez. Vom monitoriza atent situația și vom anunța direct toți clienții impactați“, a declarat Fabiola Nica, Marketing Manager IB Cargo.
Portul Yantian este un port hub din sudul Chinei, al treilea ca mărime din lume, dominat de rute internaționale. Aproape 100 de rute sunt realizate în fiecare săptămână, din care 60% sunt către țări europene și SUA. Portul gestionează peste 27,74 milioane TEU/an.