Prin utilizarea energiei solare, hidro sau eoliene, Europa ar putea crea surse de alimentare cu energie 100% regenerabila pana in 2050. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de experti in energie si clima la nivel international din partea Pricewaterhouse-Coopers LLP, in colaborare cu cercetatori de la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Climatic (PIK), Institutul International pentru Analiza Aplicata de Sisteme (IIASA) si Forumul Climatic European (ECF).
In Romania, o schimbare in acest sens ar fi binevenita din moment ce, in acest moment, peste 50% dintre capacitatile de productie a energiei electrice de la noi sunt pe baza de carbune sau hidrocarburi. Multe dintre centralele termoelectrice din tara noastra sunt depasite din punct de vedere tehnic, nu respecta cerintele europene in privinta efectelor asupra mediului inconjurator si se apropie de sfarsitul duratei de viata proiectate. Inlocuirea sau reabilitarea acestor centrale termoelectrice presupun investitii majore si un orizont indelungat de recuperare a investitiei. Orice investitie in noi capacitati de productie a energiei electrice pe baza de carbune sau de hidrocarburi se va confrunta cu incertitudini in privinta cadrului de reglementare a emisiilor de CO2, prin costul tonei de carbon generate in atmosfera. In aceste conditii, este de asteptat ca investitia in capacitati de productie a energiei regenerabile sa devina foarte atractiva pentru marii jucatori din domeniu, in ciuda costului mai ridicat al Mw/h instalat.
Aceasta pentru ca actualul cadru legislativ din UE incurajeaza productia de electricitate din surse „verzi“ prin acordarea de subventii si tarife mai atractive, iar, pentru sursele regenerabile de energie, legislatia viitoare din domeniul emisiilor de CO2 nu poate aduce decat vesti bune. In prezent, sistemul energetic european este dominat de combustibili fosili (55%) si de energia nucleara (30%). 15% din sursele energetice ale Europei provin din energie regenerabila, dominata de hidrocentrale traditionale. Patrunderea altor forme de energie regenerabila, inclusiv vantul si biomasa, a fost in cel mai bun caz modesta pana in acest moment.