Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primele şi sporurile acordate şoferilor nu trebuie corelate cu distanţele parcurse sau marfa transportată

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) consideră că primele şi sporurile acordate şoferilor pentru recompensarea unor performanţe obţinute nu pot fi considerate ca parte a salariului minim. CJUE a clarificat acest subiect răspunzând la întrebările preliminare trimise de Tribunalul Administrativ şi pentru Litigii de Muncă din Gyula, Ungaria, ca urmare a acţiunii deschise de 3 şoferi maghiari împotriva firmei de transport Rapidsped la care au fost angajaţi, pe motiv că salariul lor corespunzător timpului de lucru prestat în Franţa nu atingea salariul minim din această ţară.

Reclamanţii au fost plătiţi cu un salariu lunar de 545 de euro brut, adică 3,24 euro pe oră. Diferenţa de 6,52 de euro pe oră dintre salariul minim francez (de 9,76 euro pe oră) şi salariul orar primit de şoferii maghiari a fost acoperit – potrivit apărării companiei de transport – de cuantumul diurnelor şi al primei pentru economia de carburant care le erau plătite.

Dacă diurna este acceptată ca parte a salariului minim pentru tot ce nu acoperă cheltuielile generate de detaşare – transport, cazare şi masă – legalitatea primelor acordate şoferilor şi calculate pe baza economiilor realizate sub forma unei reduceri a consumului de carburant este discutabilă. Şi asta deoarece se poate considera că primele contravin prevederilor articolului 10 alineatul (1) din Regulamentului 561/2006, care interzice întreprinderilor de transport să remunereze conducătorii auto în funcţie de distanţa parcursă şi/sau de cantitatea mărfurilor transportate, chiar şi sub formă de prime sau majorări salariale, în cazul în care asemenea remunerări sunt de natură să pericliteze siguranţa rutieră şi/sau să încurajeze încălcarea regulamentului. Stricta economie de carburant nu reprezintă o problemă în sine, dar, cum consumul nu se poate calcula decât prin raportarea la distanţa parcursă, CJUE a lăsat la latitudinea tribunalului maghiar să decidă dacă regulamentul 561 trebuie sau nu invocat în această speţă.

Foarte important, Curtea a opinat că o primă acordată pe criterii de eficienţă nu intră în calculul salariului minim.

Articole similare

Ad