Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primul camion electric greu de la Mercedes-Benz

La finalul lui iunie, Daimler Trucks a prezentat în premieră mondială primul său camion dedicat transporturilor grele, noul eActros. Vehiculul are o capacitate maximă a bateriilor de 420 kWh, ceea ce îi asigură o autonomie de până la 400 km, suficientă și pentru operațiuni bilaterale pe distanțe mai scurte, între două țări vecine. Comenzile vor fi preluate din toamnă, prețul nefiind încă anunțat. Oficialii companiei germane sunt încrezători că vânzările de vehicule grele alimentate la priză le vor surclasa pe cele ale unităților diesel în următorii nouă ani.

eActros a fost prezentat pentru prima dată în cadrul IAA 2016. Atunci, evident, era doar un concept, însă ideea a fost pusă în practică doi ani mai târziu, în 2018, atunci când Mercedes-Benz Trucks a livrat clienților nu mai puțin de 10 astfel de prototipuri electrice pentru a fi testate pe drumurile din Germania și alte țări europene. Proiectul s-a numit „eActros Innovation Fleet“, iar noul Actros electric de distribuție a parcurs peste 500.000 km pe drumuri publice. „Dezvoltarea eActros s-a axat pe parteneriatul cu clienții noștri. Tot ceea ce am învățat de la flota de inovare este acum încorporat în producția de serie. Comparativ cu prototipurile, mai multe caracteristici precum autonomia, puterea de acționare și siguranța au fost considerabil îmbunătățite în modelul de serie”, a explicat Andreas von Wallfeld, șef de marketing, vânzări și servicii la Mercedes-Benz Trucks, în cadrul lansării digitale a noului eActros.

Două motoare electrice

În centrul tehnologic al eActros se află sistemul de propulsie acționat de două motoare electrice integrate, împreună cu o transmisie cu două trepte. Potrivit companiei, ambele propulsoare asigură un confort impresionant la mers și o dinamică excelentă a vehiculului, în timp ce acționarea electrică silențioasă și fără emisii înseamnă că vehiculul poate fi utilizat și pentru livrări pe timp de noapte, dar și pentru a intra în zonele centrale ale orașului, acolo unde vehiculele diesel sunt interzise. Compania spune că cele două motoare electrice integrate oferă o eficiență mare și o livrare constantă de putere cu un cuplu mare de pornire. „Furnizarea cuplului instant de către motoarele electrice care sunt asociate cu o transmisie cu două trepte asigură o accelerație puternică, un confort la condus impresionant și o dinamică ce permit o conducere mai relaxată și cu stres redus comparativ cu un camion convențional cu motor diesel. În plus, centrul de greutate scăzut este favorabil atunci când vine vorba de viraje. În operațiunile de încărcare completă, șoferii se bucură de o reducere plăcută a zgomotului de 10 dB în cabină, adică aproximativ o reducere la jumătate a zgomotului perceptibil. Datorită nivelului redus de zgomot, sunt posibile și livrări pe timp de noapte. Contrar unui camion diesel, există, de asemenea, vibrații semnificativ mai puține.“

În funcție de versiune, eActros este echipat cu module de trei sau patru baterii, fiecare cu o capacitate de aproximativ 105 kWh, ceea ce duce capacitatea totală la un maximum de 420 kWh. În acest fel, spune producătorul german, „o autonomie de până la 400 km este realistă“. Ținând cont de cele precizate anterior, se pare că inclusiv versiunile incipiente vor oferi autonomii decente de circa 300 km. Noul eActros este un camion de distribuție, nu unul pentru transport internațional, însă autonomia anunțată va fi suficientă și pentru transporturi interurbane.

eActros poate fi încărcat cu până la 160 kW dacă este conectat la o sursă de curent continuu. Spre exemplu, atunci când este conectat la o stație de încărcare obișnuită de 400 A DC, cele trei baterii ajung la 80%, pornind de la un grad de 20%, în puțin peste o oră. Aceste informații, au mai spus reprezentanții Mercedes-Benz Truck, sunt valabile pentru versiunile cu trei module de baterii. „Astfel, eActros este perfect echipat pentru operațiuni zilnice în transportul de distribuție în ceea ce privește disponibilitatea și performanța“, a mai afirmat Andreas von Wallfeld. În viitor va exista și un program de înlocuire a modulului de baterii, însă momentan tehnologia folosită este una foarte bună, dovadă fiind și perioada mare, de 6 ani, pentru garanție oferită de producătorul german.

Parteneriat strategic cu Engie și EVBox

Pentru a ajuta transportatorii să facă trecerea etapizată la electromobilitate, Mercedes-Benz Trucks a încorporat eActros într-un sistem cuprinzător care include diferite produse și consultanță și servicii pentru clienți și oferă informații despre cea mai bună utilizare posibilă a vehiculului, optimizarea TCO și analiză privind înființarea unei infrastructuri de încărcare. Nu în ultimul rând, camionul electric german are un grad ridicat de digitalizare și conectivitate. Iar acest lucru se aplică și siguranței vehiculului. În cea mai recentă generație a modelului Actros cu motor convențional, Mercedes-Benz Trucks a oferit deja o demonstrație completă a standardului de siguranță disponibil astăzi pe drumurile publice, dar și a viziunii sale asupra unui transport mai sigur, fără accidente. Acum, cu eActros, producătorul nu urmărește doar siguranța activă, prin intermediul sistemelor instalate în standard, precum MirrorCam, Sideguard Assist S1R sau a cincea generație de Active Brake Assist (ABA), cu detectare a pietonilor, ci și provocările asociate vehiculelor electrice. „Această așa-numită consultanță electronică (e-consulting) nu include doar electrificarea depozitului, ci acoperă, în funcție de cerințele clientului, aspecte și întrebări legate de planificarea, aplicarea și implementarea a tot ceea ce are legătură cu infrastructura de încărcare și conexiunea la rețeaua electrică“, au explicat reprezentanții companiei în cadrul lansării digitale. În acest scop, Mercedes-Benz Trucks a stabilit și un parteneriat strategic cu Engie și EVBox. În cazul în care este necesar, compania poate oferi consultanță în identificarea subvențiilor publice disponibile pentru infrastructură și vehicule.

Comenzile vor fi preluate din toamnă

În cadrul lansării oficiale a noului eActros, Karin Rådström, membră a Consiliului de administrație al Daimler Truck AG și responsabilă pentru Mercedes-Benz Trucks, a menționat faptul că businessurile transportatorilor și logisticienilor vor trebui adaptate la noul produs, exact așa cum s-a întâmplat pe piața autobuzelor electrice, rutele urmând să fie ușor configurate, iar investițiile în infrastructură, inclusiv cea privată, în zona centrelor logistice, să fie suplimentate. De asemenea, oficialul companiei germane crede că acest tip de vehicule va depăși în vânzări camioanele convenționale, însă nu înainte de 2030, cel puțin în Europa. „Sunt mai mulți parametri de care trebuie să ținem cont, infrastructura și disponibilitatea energiei verzi fiind doar doi factori. Însă sunt optimistă și cred că schimbarea va veni mai rapid decât cred mulți astăzi. Vor exista și alte piețe, cum este Africa de Sud, de exemplu, unde există o posibilitate mai mare de înmagazinare a energiei solare și convertire apoi în hidrogen. Soluții există“, a punctat Karin Rådström.

Lansarea comercială a noului camion electric Mercedes-Benz este programată în toamna acestui an, producția urmând să aibă loc în cadrul uzinei din Wörth am Rhein, astfel că primele unități „verzi“ de transport marfă vor ajunge pe drumurile publice până la finalul anului. Germanii au investit masiv în ultimul timp în modernizarea fabricii, iar pentru eActros a fost desfășurată o nouă linie dedicată de producție. Mercedes-Benz nu a dezvăluit, însă, capacitatea. Într-o fază inițială, modelul de serie eActros va fi disponibil în Germania, Austria, Elveția, Italia, Spania, Franța, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Suedia, după care vor urma și alte piețe. Juriul ITOY, din care face parte și revista Tranzit, va avea ocazia să conducă noul eActros în Germania, în septembrie.

Articole similare