Din cauza scaderii masive a cererii, fabrica de pantaloni RHM Pants din judetul Covasna, care apartine producatorului german Dr. Bock Industries, isi inchide portile. Compania a anuntat ca din cauza crizei Covid-19 are tot mai putine cereri, iar cei mai importanti clienti au anulat comenzile. „Prin urmare, Consiliul de administratie si Consiliul de supraveghere au decis inchiderea uzinei RHM Pants din Estelnic, deoarece pierderile nu pot fi compensate prin masuri pe termen scurt si nu se preconizeaza o redresare pe termen scurt a pietei”, arata oficialii companiei. Aici lucreaza 235 de angajati.
Directoarea fabricii de pantaloni din Estelnic, Livia Damian, a declarat pentru Mediafax ca nu a fost informata pana la aceasta ora despre inchidere.
Dr. Bock Industries este o companie germana infiintata in 1984, furnizor pentru branduri de imbracaminte precum Gant, Hugo Boss, Marc O’Polo, Zegna, Raffaelo Rossi sau Windsor.
Compania are o singura fabrica in Romania, celelalte fiind in Germania, Italia, Bulgaria si Ucraina. Si alte companii din industria textila se confrunta cu probleme, printre care Secuiana Rt, care are 23 de magazine la nivel national, inchise de la sfarsitul lui martie, iar comenzile din afara tarii au scazut cu pana la 40 la suta. „Situatia nu se va indrepta nici in perioada urmatoare, iar marile probleme vor incepe in septembrie-octombrie. Apoi ar trebui sa lucram pentru sezonul de primavara-vara al anului viitor, dar, intrucat cererea a fost redusa in aprilie si mai anul curent, au ramas stocuri mari de marfuri, deci comenzile vor fi mai mici”, au declarat oficialii Secuiana. Compania are doua fabrici unde lucreaza 650 de persoane. Pana in prezent, nimeni nu a fost concediat, dar este probabil ca, pentru a compensa veniturile pierdute, conducerea sa fie nevoita sa disponibilizeze o parte dintre angajati. „Epidemia va avea efecte economice catastrofale in primele trei trimestre. Cifra de afaceri va scadea cu 80% si exporturile cu peste 50 la suta. 40% din locurile de munca din sector vor fi pierdute", spune Mihai Pasculescu, presedintele Asociatiei Avocatilor Profesionisti pentru Angajatorii din industria de Textile si Piele. La inceputul epidemiei, aproximativ 260.000 de persoane lucrau in industria textila si a pielii, 70% dintre ei fiind trimisi in concediu obligatoriu de catre angajatori. Sectorul a avut vanzari anuale de 22,7 miliarde de lei in 2018, mare parte provenind din exporturi. Daca prognoza presedintelui se va dovedi corecta, numarul de angajati ar putea scadea sub 160.000 in acest an. Dificultatile se agraveaza si prin faptul ca 95% din materiile prime provin din strainatate, in mare parte din China, iar epidemia a crescut preturile si a ingreunat achizitia acestora.