Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Proiecte ambitioase pentru Romania la presedintia Consiliului Uniunii Europene

Ministrul interimar al transporturilor, Rovana Plumb, a prezentat pe 22 ianuarie, in fata europarlamentarilor din Comisia de Transport si Turism a Parlamentului European (TRAN), obiectivele Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene. Printre acestea se numara dezvoltarea retelei TEN-T de drumuri europene, dar si cresterea conectivitatii si mobilitatii sustenabile.

Politicile promovate de tara noastra pe segmentul transporturilor vizeaza coeziune si acces la piata pentru toti cetatenii europeni, iar in acest context dezvoltarea unei retele multi-modale este foarte importanta, inclusiv din perspectiva necesitatii reducerii poluarii. Pe termen scurt trebuie gasita si o solutie alternativa (de rezerva) in cazul in care negocierile pe marginea Brexit vor esua. Sunt vizate toate sectoarele de transport – rutier, maritim, feroviar si aerian – cu implicatii asupra mobilitatii persoanelor si vehiculelor.
In domeniul rutier s-a subliniat preocuparea pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale lucratorilor, eficientizarea controlului si aplicarea nediscriminatorie a legislatiei, precum si cresterea sigurantei rutiere. De altfel, acest ultim punct este o prioritate si va fi luat imediat in discutie, asteptandu-se o finalitate pana la sfarsitul lui februarie.
Pentru a doua parte a mandatului Romaniei sunt planificate proiectele legate de eurovinieta, drepturile pasagerilor si transportul intermodal, dar si digitalizarea.
Obiectivele si temele prioritare se regasesc in agendele evenimentelor ce vor fi organizate in perioada urmatoare: consiliul informal al ministrilor transporturilor, care va avea loc la Bucuresti, pe 27 martie, avand ca obiectiv reteaua TEN-T si finantarea acesteia, precum si o conferinta internationala privind siguranta rutiera.
Membrii Comisiei TRAN au insistat pentru mai multe informatii privind Pachetul Mobilitate 1. Ministrul Transporturilor a dat asigurari ca Romania, in calitate de presedinte al Consiliul UE, este dispusa sa intre la trialog si apta mai multe informatii de la Comisie, daca se doresc discutii pe tot pachetul in ansamblu sau punctual, pe anumite dosare.

Articole similare