Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Propunere legislativa pentru prelungirea judeteanului

O propunere legislativa de prelungire a valabilitatii programelor de transport judetean pana la 30 iunie 2023, initiata de senatorul PSD Vasile Toma si semnata si de alti 4 colegi, a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului. In expunerea de motive se explica faptul ca situatia extraordinara in care ne aflam impune urgenta reglementarii prelungirii transportului regulat judetean.
Astfel, in conditiile promulgarii legii de respingere a OUG 51/2019, transportul judetean este considerat, conform regulamentului european 1370/2007, serviciu de utilitate publica. Acesta impune fiecarei autoritati competente ca, inainte cu cel putin un an de la data atribuirii efective, sa publice anuntul de intentie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De asemenea, prin reintrarea in vigoare a legii 328/2018, consiliile judetene au de parcurs mai multe etape ce necesita timp si expertiza, in vederea pregatirii atribuirii. 
Problema este ca din momentul ridicarii starii de urgenta actualul program judetean, a carui valabilitate fusese prelungita prin OUG 51/2019, nu va mai fi valabil, iar carausii nu vor mai avea un cadru legal pentru a functiona. Aceasta situatie ar putea genera practici ilicite in toata tara, afectand bugetul de stat si bugetele locale. De asemenea, se risca pierderea a numeroase locuri de munca sau trecerea lor in zona „neagra” a economiei. Activitatea operatorilor va fi intrerupta, ceea ce afecteaza serios industria si mai ales calatorii, din cauza nesigurantei accesarii acestui serviciu.
Avand in vedere toate argumentele de mai sus, dar si faptul ca transportul de calatori trece printr-o perioada extrem de dificila, in care incasarile s-au redus drastic, prelungirea programelor de transport judetean reprezinta cea mai buna solutie, pentru a oferi timp suficient atat autoritatilor locale, cat si transportatorilor, sa se pregateasca pentru a asigura continuitatea prestarii serviciului in conditii optime.

Articole similare