Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC: Aproape un sfert dintre companiile participante la un sondaj, vizate de inspectii fiscale in anul 2018

Aproape un sfert (22%) din 139 de companii au mentionat ca au fost vizate de inspectii fiscale in anul 2018, potrivit unui sondaj realizat de PwC. Conform datelor publicate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), numarul inspectiilor fiscale efectuate in primele 9 luni din 2018 a fost aproape la acelasi nivel cu cele efectuate in aceeasi perioada din 2017.

Inspectiile derulate de departamentul antifrauda fiscala au fost cu 45% mai multe in comparatie cu acelasi interval al anului trecut. Din aceasta perspectiva, trebuie remarcat ca participantii la Sondajul PwC 2019 au mentionat o crestere a numarului de controale fiscale efectuate in 2018 (22% din totalul participantilor) fata de 2017 (8% din totalul acestora), se arata intr-un comunicat al PwC. In schimb, din esantionul de 139 de companii chestionate in cadrul Sondajului PwC, 18% nu au fost niciodata subiectul unei inspectii fiscale in timp ce 24% au fost controlate inainte de anul 2013.
„Cele mai multe dintre inspectii (40%) au avut o durata relativ scurta (1-3 luni), iar sumele stabilite suplimentar de plata in majoritatea cazurilor (43%) au fost de pana in 500.000 lei. In 18% din cazuri inspectiile au durat mai mult de un an de zile si au fost cazuri in care sumele stabilite suplimentar au depasit 2 milioane euro. Un element important de mentionat este faptul ca in 18% dintre cazuri nu au fost stabilite sume suplimentare de plata in urma controalelor fiscale“, mai arata sursa citata.
In situatiile in care actele de impunere au fost contestate de catre companii, potrivit Sondajului PwC a rezultat ca in 23% din cazuri s-a obtinut o anulare totala sau partiala a acestora. In 5% din cazuri s-a dispus reverificarea in totalitate a aspectelor contestate. Aceste solutionari favorabile contribuabililor (28%), desi un procent mai scazut fata de rezultatele sondajului de anul trecut (57%) demonstreaza o tendinta si mai accentuata de confirmare de catre organele de solutionare a contestatiilor  a interpretarilor inspectorilor.

Articole similare

Ad