In ultimii ani, in special dupa majorarea TVA la 24%, industria alimentara s-a confruntat cu insolvente si cu falimente, mai ales ca exporturile si importurile sunt afectate de TVA mult mai mica (de 6-7%) din celelalte tari care ne „concureaza“ pe piata europeana. Ca atare, liderii din industrie prezenti la Targul International CarnExpo, desfasurat la sfarsitul lui octombrie la Exporom, au fost in unanimitate de acord ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste ar fi cea mai importanta masura ce poate fi adoptata in perioada urmatoare, cu efecte incurajatoare asupra industriei de profil, in special prin reducerea evaziunii fiscale.
Masura, aplicata deja in domeniul panificatiei, are efecte pe piata, atat producatorii, cat si consumatorii beneficiind de scaderea TVA de la 24 la 9% la paine si la celelalte produse de panificatie.
Evaziunea fiscala este de 40% din valoarea pietei
Potrivit Secretarului de Stat in MADR, Achim Irimescu, in momentul in care TVA a crescut de la 19 la 24% statul a pierdut 230 de milioane de euro/an, in vreme ce peste 70.000 t de carne au ajuns pe piata neagra.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat insa ca micsorarea TVA pentru scaderea evaziunii ar trebui coroborata si cu o intensificare a controalelor si o inasprire a pedepselor pentru evazionisti. „Industria carnii reprezinta o piata extrem de importanta pentru tara noastra, cu o valoare estimata la 1,7 miliarde de euro, dar si cu o evaziune de circa 40%“, a subliniat acesta, mentionand ca industria se confrunta cu o concurenta neloiala si o lipsa a materiei prime si a unitatilor de procesare si de productie. „Din pacate, la anumite specii de animale efectivele au scazut in ultimii ani, fiind acum nevoiti sa importam genetica. Iar toate acestea s-au reflectat in balanta comerciala a Romaniei, 60-70% din materia prima fiind importata“, a precizat ministrul Agriculturii, subliniind ca si importurile de alimente procesate sunt incurajate de faptul ca in Romania costurile de productie sunt mai mari decat in alte state.
„In actualul PNDR (2007-2013) am alocat peste 1,3 miliarde de euro pe masura 121, prin care cei care au vrut sa-si dezvolte ferme de productie sau de crestere au avut posibilitatea sa investeasca sume importante. De asemenea, cei care au vrut sa-si dezvolte unitati de procesare au avut la dispozitie un miliard de euro prin masura 123“, a spus Daniel Constantin, completand: „Romania are unitati importante de procesare, dar trebuie sa ne asiguram in viitorul PNDR ca vom avea suficiente ferme de productie si de crestere, astfel incat sa iesim din aceasta situatie”.
Politica supermarketurilor, in defavoarea producatorilor autohtoni
Pe de alta parte, exporturile sunt reduse in aceasta zona, desi exista multi procesatori care fac eforturi mari pentru a deschide noi piete. „In China am avut succes, din 2013 deblocandu-se piata pentru exportul de bovine vii si produse din carne de porc.
….