Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ROADPOL vizează călătoriile de vară prin operațiunea Safe Holiday

sursa foto: ROADPOL European Roads Policing Network

Operațiunea ROADPOL Safe Holiday Operation se va desfășura pentru încă o vară în toată Europa în lunile iulie și august.

Operațiunea tradițională se desfășoară sub auspiciile Guardia Civil, membră a ROADPOL, serviciul spaniol de aplicare a legii fiind responsabil pentru elaborarea strategiei și metodologiei inspecțiilor sincronizate planificate.

Ce riscuri pot apărea

„În timpul vacanțelor de vară, mulți rezidenți europeni călătoresc cu mașina pe drumurile europene, de obicei în anumite zile din iulie și august. S-a văzut că, uneori, acești șoferi și familiile lor, obișnuiesc să conducă ore îndelungate având puține ore de odihnă. Acest lucru, coroborat cu faptul că în condițiile tehnice ale mașinii și că aceștia profită de aceste deplasări pentru a transporta cu ei tot felul de bunuri personale, atât în interiorul, cât și în exteriorul vehiculului, care în multe ocazii sunt transportate în condiții de încărcare necorespunzătoare, pot genera situații de risc pe șosele care pot duce la accidente grave, în care pot fi implicați nu numai conducătorii auto și membrii familiilor implicate, ci și alți utilizatori ai drumurilor”, explică generalul de brigadă de operațiuni al Guardia Civil Tomás García Gazapo.

Potrivit domnului Gazapo, operațiunea ROADPOL Safe Holiday Operation va fi un instrument util pentru a spori siguranța rutieră pe drumurile din fiecare țară în timpul verii, cu ocazia acestor deplasări masive. „Această operațiune ar fi mult mai eficientă dacă s-ar răspândi și în alte țări europene într-un efort sincronizat în timp util de către fiecare Poliție Rutieră“, spune domnul Gazapo.

Ce acțiuni vor avea loc

În propunerea sa tactică adresată Grupului de lucru pentru operațiuni ROADPOL, Guardia Civil enumeră campaniile media și livrarea de broșuri în rândul șoferilor implicați, pentru a-i informa înainte de începerea deplasărilor, astfel încât aceștia să poată obține informații și să pregătească mașina și călătoria în mod corespunzător. Printre acțiunile de control propuse se numără, de asemenea, controlul vitezei, verificarea condițiilor de încărcare, elementele de securitate ale vehiculului (centurile de siguranță și starea pneurilor) și controlul greutății și al încărcăturii vehiculului.

„Instituirea unor controale de informare/aplicare a legii pe marginea drumurilor în anumite locuri de pe principalele rute europene ar spori siguranța rutieră în toate țările prin care trec acești șoferi”, mai sugerează Gazapo. Potrivit acestuia, aceste controale pot fi efectuate de echipe operative comune ale poliției, în cadrul cărora forțele de poliție rutieră din țările vecine lucrează împreună pe drumurile prioritare din jurul punctelor de trecere a frontierei. Este sugerat că zilele și locurile potrivite pentru astfel de controale ar trebui să fie selectate prin contact direct între forțele de poliție rutieră vecine relevante.

Articole similare

Ad