In cadrul Conferintei Transportatorilor Express de Marfuri organizate de Euromaidec si Kefren Expres, consultantul in afaceri Dacian Palladi a plasat Romania in context global, in perspectiva recesiunii economice, comentand principalii sai indicatori financiari si demografici.
Populatia este tot mai mica, de 19,4 milioane de locuitori, conform INS, in ianuarie 2019, cu spor natural negativ la final de 2018, cu mai multe persoane decedate decat copii care se nasc si cu mai multe persoane care pleaca din tara decat care vin. Totusi, Romania inca are avantajul fortei de munca mai ieftine decat in alte tari, dar cu dezavantajul ca nu reusim sa ne plasam in circuitele economice ca aducator de plus valoare consistenta din acest punct de vedere. Rata somajului in iulie 2019 era de 3,9%.
Romania cheltuie mai mult decat produce, ceea ce nu este bine dupa o perioada de crestere economica, avand 67 de miliarde de euro la Bugetul General Consolidat si cheltuieli de 73 de miliarde de euro. Si aici problema este ca ne imprumutam cel mai scump din toata Europa de Est, la dobanzi aproape duble fata de Ungaria, Polonia sau chiar Bulgaria (deoarece suntem plasati in categoria tarilor in care e bine sa se investeasca prudent), astfel ca in 2019 am platit aproape trei miliarde de euro numai dobanzi. Dar stam mai bine decat in 2008 la capitolul rezervelor BNR, care sunt de 40,22 miliarde de euro.
Cresterea economica e bazate pe consum, in timp ce productia industriala a avut o scadere de 0,6% in iunie 2019 si isi revine greu, pentru ca si principalii sai parteneri economici dau semne de intrare in criza. De exemplu, cata vreme 23% din exporturile tarii noastre, adica produse in valoare de 15,6 miliarde de euro, sunt catre Germania – urmata de Italia, cu 7,7%, Franta, cu 4,8%, Ungaria, cu 3,3%, si Marea Britanie, cu 2,8% – orice se intampla in economia Germaniei se transfera si la noi, ceea ce se vede deja si in numarul de curse spre aceasta tara.