Organizat o data la trei ani, Salonul International de echipamente terasiere si de constructii de la Verona (SAMOTER) isi va deschide luna aceasta portile celei de-a 28-a editii. In avanpremiera au fost premiate cele mai apreciate inovatii, intre care echipamentul hibrid de ridicat propus de Merlo si noul incarcator electric industrial al producatorului Liebherr-Emtec din Italia. Au mai fost premiate atat conceptul prezentat de Simem, pentru o unitate de fabricare a betonului, cat si noul sistem utilizat pe echipamentele de demolare, apartinand companiei Mantovanibenne.
Concursul de inovatii are deja o lunga traditie, desfasurandu-se inca de la prima editie a targului, din 1964, si recompenseaza cele mai bune inovatii ale companiilor expozante, atat din punct de vedere constructiv, cat si functional. Aceasta initiativa premiaza rezultatele investitorilor in inovatii, oferind, in acelasi timp, intreprinzatorilor si tehnicienilor, sansa de a culege informatii despre dezvoltarile functionale si tehnico-constructive ale sistemelor utilizate la diferitele operatiuni desfasurate pe santiere. Premiile sunt acordate in functie de inovatiile si/sau imbunatatirile sistemelor si echipamentelor, reflectate in special in economie de energie, productivitate, ergonomie, siguranta in utilizare sau in alte aspecte ce confera o valoare adaugata produselor.
Merlo, Liebherr si Simem urca pe podium
Sistemul de ridicare Panoramic P 41,7, in versiune hibrida, propus de Merlo, largeste gama produselor companiei, prin utilizarea motoarelor electrice si diesel pe sistemele hidraulice ale echipamentelor de ridicat, cu posibilitatea de a fi operate impreuna sau separat, in functie de diferitele conditii de uz. Noul sistem hibrid poate fi utilizat in conditii simple sau mixte, pentru a obtine o reducere a consumului de combustibil. In plus, cand se utilizeaza motorul electric se obtine si o eliminare a zgomotelor si a emisiilor poluante.
Un alt premiu i-a revenit incarcatorului industrial electric Liebherr ER934, produs de Liebherr-Emtec Italia. Acesta este echipat cu un nou sistem electronic de control al cuplului motor, utilizat pentru comanda si reglarea circuitului hidraulic, in scopul obtinerii in mod constant a unor conditii optime de lucru. In afara de aceste caracteristici si de prevenirea poluarii la locul de munca, datorata actionarii electrice, juriul a remarcat ca arhitectura generala a masinii a fost complet revizuita, si nu doar adaptata la acest tip de actionare.
Un alt premiu a fost primit de Simem, pentru statia MMX 3500 de fabricare a betonului, care incorporeaza o serie semnificativa de caracteristici privind instalatia si managementul, dar, in special, privind transportul facil si rapid al sistemului, care poate fi manipulat usor, chiar si cu vehicule obisnuite, evitandu-se astfel restrictiile impuse transportului special. Optimizarea amplasarii unitatii de betoane, ca si a transportul betonului pe santier catre locul de utilizare, permit planificarea si organizarea santierelor complexe, reducand in acelasi timp impactul global al emisiilor poluante provenite de la mijloacele de transport.
O mentiune speciala a fost acordata pentru calitatile inovatoare ale carligului de demolare cu un cilindru de intensificare a presiunii, realizat de Mantovanibenne. Acest echipament aste actionat prin intermediul unei telecomenzi ce controleaza conectarea-deconectarea dispozitivului care, datorita presiunii mari din cilindru, oferite de sistemul de intensificare, dar si a altor caracteristici si principii inovatoare, ajuta la atingerea, pentru masina pe care este utilizat, a unor performante care in mod normal sunt realizabile numai cu masini cu puteri distincte, mai mari.
Propunerea este originala in ceea ce priveste dezvoltarea hidro-mecanica si aplicarea conceptului de operare.