Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scania propune un nou retarder

Noul retarder R4100D de la Scania se dezactiveaza automat cand nu este folosit, pentru o economie de carburant care depinde de conditiile de drum, dar pe care re­pre­zentantii companiei o apreciaza, in medie, la 0,5%.
Soferul nu trebuie sa faca nimic deosebit: cand e nevoie de putere de franare, roata libera se opreste si retarderul se activeaza usor si imediat, folosind aceeasi sincronizare de la cutiile de viteze Scania. In afara de faptul ca nu necesita niciun fel de alta energie, noul retarder ofera o putere de franare de 4.100 Nm in loc de 3.500 Nm, si un efect mai mare de franare la turatii reduse ale motorului, cu ajutorul unor rapoarte mai inalte de transmisie.
Activarea retarderului poate fi facuta fie de catre sofer, printr-un levier de pe coloana de directie sau cu o atingere usoara a pedalei de frana, fie cand cruise controlul necesita franare. Iar cand nu e folosit se dezactiveaza automat, dar ramane gata sa intre in actiune cand e nevoie. Noul retarder poate fi livrat din primul trimestru al anului viitor.

Articole similare