Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sindicatul CCOO acuză instituțiile europene că sunt pasive față de dumpingul social

Concret, sindicatul spaniol CCOO denunță, așa cum arată federația transportatorilor spanioli FETRANSA, angajarea de șoferi din afara UE cu certificat eliberat în Polonia și Lituania, de către transportatorii din Europa de Vest, pentru a-și reduce costurile cu forța de muncă atunci când efectuează curse internaționale.

Potrivit sindicatului, acest mecanism al certificatului de conducător auto din țări terțe este cel care permite ca dumpingul social să devină legal în Europa, deși el nu este legal. Polonia și Lituania acumulează 77% din certificatele emise în cele 27 de țări europene, iar cazul Lituaniei este, în opinia sindicatului, cel mai frapant, deoarece această țară ar avea 80.000 de șoferi din afara UE dintr-un total de 100.000 care ar lucra în Lituania. Dar nici Spania nu se descurcă mult mai bine, deoarece este a treia ca număr de certificate de șoferi din afara UE, cu 15.859, conform datelor din 2021 oferite de CCOO. Și poate în condițiile războiului din Ucraina numărul a crescut semnificativ de atunci.

În opinia CCOO, aceste certificate reprezintă portița legală de exploatare a lucrătorilor din afara UE, cărora li se oferă salariile din Polonia și Lituania când, în realitate, ei lucrează în Franța, Germania sau Belgia, deci ar trebui plătiți ca în aceste țări. Aici este de fapt minciuna și de aici vine nemulțumirea sindicatului spaniol.

Iar consecințele folosirii disproporționate a conducătorilor auto din țări terțe prin intermediul acestor certificate sunt, în opinia CCOO, concurența neloială, deteriorarea condițiilor de muncă și punerea în pericol a siguranței rutiere.

În ceea ce privește lipsa de șoferi profesioniști din Spania și din întreaga Europă, sindicatul afirmă că ceea ce lipsește de fapt sunt condiții de muncă decente și că se încearcă special să se angajeze persoane din afara UE, deoarece ele acceptă mai ușor condiții mai proaste și sunt mai ușor de exploatat. Mai mult decât atât, sindicatul crede că nici măcar nu este criză de șoferi, ci de condiții decente de muncă și de scrupule, și își bazează declarația pe faptul că în noiembrie 2022 în Spania existau aproximativ 50.000 de șoferi profesioniști șomeri și 88.015 persoane care căutau un loc de muncă de șofer de camioane.

Articole similare

Ad