Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Şoferii trebuie să prezinte la control codul UIT pentru transportul produselor cu risc fiscal ridicat

Lista produselor cu risc ridicat care trebuie declarate în sistemul electronic e-Transport a fost stabilită prin ordinul nr. 12/2022 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ianuarie 2022. Aceasta include 5 categorii principale de bunuri, pentru care experienţa instituţională a relevat un grad redus de fiscalizare a veniturilor, în majoritatea cazurilor instrumentate la nivelul organelor de control fiscal, veniturile realizate neregăsindu-se în evidenţele financiar-contabile ale contribuabililor implicaţi pe întreg circuitul de tranzacţionare. Este vorba despre legume-fructe, băuturi alcoolice (inclusiv spirtoase), construcţii, produse minerale (apă minerală naturală, nisip şi pietriş) şi îmbrăcăminte-încălţăminte (o paletă largă de tipuri de produse şi accesorii).

Ordonanţa de urgenţă pentru instituirea Sistemului naţional pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc ridicat RO e-Transport şi de abrogare a articolului XXVIII din OUG nr. 130/2021 a fost discutată astăzi, 4 aprilie, în cadrul comisiei de dialog social organizată la Ministerul Finanţelor. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat faptul că va da vot negativ, deoarece potrivit textului proiectului de OUG cărăuşii vor fi afectaţi de încercarea statului de a scoate „la lumină” o parte importantă din economia subterană. Astfel, chiar dacă firmele de transport nu au în sine o răspundere explicită, nerespectarea de către şofer a obligaţiei prezentării codul UIT la control constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Plus că mai trebuie clarificată problema transportului în regim grupaj, deoarece în cazul în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi alte categorii de bunuri, declaraţia trebuie completată pentru toate bunurile transportate, iar codul UIT va însoţi documentul de transport aferent acestora.

Articole similare

Ad
Ad