Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Șoferii vor face dovada testului sau a vaccinului cu un certificat „verde“

Comisia Europeană propune crearea unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Certificatul verde digital va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau a fost recuperată de la COVID-19. Acesta va fi disponibil, gratuit, în format digital sau pe hârtie.

Șoferii profesioniști români vor putea face dovada vaccinului sau testului negativ sau faptului că au fost recuperați în urma infectării cu COVID pe baza adeverinței propuse de CE. Aceasta va include un cod QR care asigură securitatea și autenticitatea certificatului.

Comisia va construi o infrastructură pentru a se asigura că toate certificatele pot fi verificate la nivelul UE și va sprijini statele membre în implementarea tehnică a certificatelor. La nivelul statelor membre, acestea rămân însă responsabile să decidă ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Certificatul de vaccinare este o măsură temporară, el va expira odată ce Organizația Mondială a Sănătății declară finalul pandemiei. Mai multe țări, în special cele dependente de turism, așa cum sunt Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem, dar partenerii lor din nordul blocului comunitar, precum Germania, au rezerve cu privire la funcționarea acestor certificate. Propunerea CE necesită adoptarea Parlamentului și Consiliului.

Articole similare

Ad