Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stellantis Pro One extinde tehnologia de propulsie pe pilă de combustie cu hidrogen și la vanurile mari

După începerea producției de serie a modelelor pe pilă de combustie din gama medie la Russelsheim (la fabrica Opel), Stellantis Pro One își extinde capacitățile de producție a vehiculelor cu pile de combustie pe bază de hidrogen și pentru vanurile mari la Hordain (Franța) și, respectiv, Gliwice (Polonia). Stellantis deține în prezent 43% cotă de piață pe segmentul vehiculelor cu zero emisii în Europa, trecând la generația a doua de autovehicule pe baterii și pile de combustie pe hidrogen cu autonomie sporită.

Destinate să susțină utilizarea intensivă de către clienți, versiunile cu pile de combustie ale vehiculelor comerciale se bazează pe tehnologia utilizată în variantele electrice pe baterii, cu avantajele suplimentare ale timpilor scurți de realimentare și fără compromisuri în ceea ce privește capacitatea de încărcare utilă. Pentru furgonetele de dimensiuni medii, o a doua generație a sistemului de pile de combustie oferă o autonomie record în segment de până la 400 km și un timp de realimentare de mai puțin de patru minute. În cazul vanurilor mari, adăugarea tehnologiei pilelor de combustie aduce o autonomie de până la 500 km și un timp de realimentare de numai cinci minute. Pila de combustie are 45 kW, puterea și cuplul motor maxime fiind 110 kW și 400 Nm.

Stellantis va dispune de opt versiuni de furgonete de dimensiuni medii și mari cu pile de combustie pe hidrogen produse intern: Citroën ë-Jumpy și ë-Jumper, Fiat Professional E-Scudo și E-Ducato, Opel/Vauxhall Vivaro și Movano, și Peugeot E-Expert și E-Boxer.

Tehnologia pilelor de combustie pe bază de hidrogen joacă un rol important în foaia de parcurs a sistemului de propulsie fără emisii Stellantis. Creat în 2021, Stellantis este primul producător din lume care va comercializa vehicule pe pilă de combustie. În 2023, Stellantis a devenit acționar (33%) în Symbio, o companie lider în domeniul tehnologiei hidrogenului, cu operațiuni în Europa și Statele Unite.

Lider de piață mondial până în 2027

Stellantis a vândut anul trecut 1,7 milioane de vanuri și pick-up-uri, cu 6% mai mult decât în 2022, fiind lider de piață pe segmentul vehiculelor comerciale ușoare în Europa (unde o treime din utilitarele vândute sunt produse Stellantis) și America de Sud. Momentan pe locul al doilea în Africa și Orientul Mijlociu și pe al treilea în America de Nord, Stellantis își propune să ajungă lider de piață mondial până în 2027. Segmentul utilitarelor reprezintă o treime din totalul vehiculelor vândute de grup.

Anul trecut grupul a lansat campania Pro One (care indică profesionalism și unitate de acțiune, chiar dacă reprezintă șase branduri). Stellantis a lansat anul trecut cel mai amplu program de înnoire a celor trei game de vanuri ale tuturor brandurilor incluse: Peugeot, Citroen, Opel, Fiat și Vauxhall.

Gama de vehicule electrice include 9 platforme de tip furgon, cabină de echipaj, șasiu-cabină, combi și minibus, cu o sarcină utilă de o tonă până la 1,4 t și o lungime de încărcare de la 2,5 la 4 m. Toate utilitarele electrice au o înățime totală de 1,9 m astfel încât să poată intra în orice parcare subterană.

Utilitarele electrice includ un sistem nou de recuperare a energiei la frânare, iar din 2024 sunt disponibile baterii de 50-75 kWh, cu o autonomie de 224 km, respectiv 352 km.

Printre inovațiile introduse la noile vehicule electrice se numără introducerea unei prize de putere electrice precum și posibilitatea conectării agregatului frigorific la bateriile de tracțiune.

În ceea ce privește siguranța, sunt disponibile până la 18 sisteme de asistență, printre noutăți numărându-se Lane Keeping Assist, ACC Stop&Go pentru vehiculele cu transmisie automată, Hill Assist Descent Control, Flank Guard și Dynamic Surround Vision. Vehiculele cu o lungime de 6 m au aceeași capacitate de încărcare precum vehiculele de 6,5 m de la competitori.

Stellantis își propune să obțină venituri de 5 miliarde de euro din servicii conectate până în 2030. Planul este ca din 2024 toate vehiculele comerciale vândute să fie conectate și sistemele de conectare să fie activate, la un sistem de monitorizare a stării tehnice a autovehiculului pe baza căruia să se poată face mentenanță predictivă.

Mai mult de jumătate din vehiculele vândute sunt carosate, drept pentru care Stellantis a investit în certificarea unor parteneri, rețeaua de carosieri certificații ridicându-se la peste 400.

Stellantis Pro One produce vehicule comerciale compacte K8 în Mangualde (Portugalia), Vigo (Spania) și Ellesmere Port (Marea Britanie), vanuri din gama medie K0 la Hordain (Franța) și Luton (Marea Britanie), în timp ce vanurile mari se produc la Atessa (Italia) și Gliwice (Polonia).

Articole similare