Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu: 2 din 3 angajatori nu au redus costurile cu angajatii

Aproape doua treimi (65%) dintre companiile din Romania nu au aplicat masuri de reducere a costurilor cu angajatii in cele doua luni de stare de urgenta, releva datele cuprinse in Barometrul de HR, realizat de PwC Romania, si publicat miercuri.
Conform cercetarii, companiile care au luat decizii de scadere a costurilor au adoptat un mix de masuri pe care le-au aplicat diferit angajatilor in functie de pozitiile ocupate, fiind vizat, in general, personalul operational din structurile a caror activitate a fost afectata de starea de urgenta.
 
Astfel, 11% au aplicat somajul tehnic cu ajutor de la bugetul de stat, dar fara compensarea diferentei, in timp ce 15% au utilizat somajul tehnic cu acoperirea diferentei de salariu. In acelasi timp, 17% dintre cei chestionati au redus timpul de lucru cu acordul partilor sau au acordat concedii fara plata, iar 4% au facut concedieri.
In ceea ce priveste salariile, sondajul PwC arata ca jumatate dintre respondenti au aplicat cresterile salariale pentru acest an inainte de declararea starii de urgenta, iar majorarea a fost, in medie, de 5,77%. Pe de alta parte, aproape 30% au afirmat ca nu vor creste salariile in acest an, in timp ce 15% au modificat politica de cresteri salariale, aplicandu-le doar pozitiilor critice. In cazul a 80% din totalul salariatilor, pachetele de beneficii au ramas la fel. De asemenea, majoritatea (65%) nu intentioneaza sa modifice sistemul de plati variabile. In aceasi pondere, de 65%, companiile din Romania nu au aplicat masuri de reducere a costurilor cu angajatii in cele doua luni de stare de urgenta
Studiul PwC Romania HR Barometru a fost derulat in perioada 14 – 18 mai 2020 pe baza informatiilor furnizate de 46 de companii, din sectoarele: retail/FMCG, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, auto, agricultura, industrie.

Articole similare

Ad