Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu: Angajatii considera ca au ramas la fel de productivi chiar daca lucreaza de acasa

Lucrul de acasa este o provocare pentru cea mai mare parte dintre romanii care au lucrat remote in contextul epidemiologic actual. Doar 13% dintre ei spun ca au spatiu dedicat activitatii profesionale la domiciliu, la jumatate fata de nivelul din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui studiu realizat de Colliers International in tarile din regiune, printre care si in Romania.
In acest context, cei mai multi se simt izolati si duc lipsa intalnirilor cu colegii, chiar daca munca de acasa a insemnat pentru o parte dintre ei un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala. In lipsa unui birou sau a unui spatiu de lucru dedicat in cadrul locuintei, 45% dintre romani spun ca sufrageria este locul principal in care isi desfasoara activitatile de serviciu, la fel cum se intampla si in cazul a jumatate dintre respondentii din Europa Centrala si de Est. In aceste conditii, 40% dintre respondentii spun ca intampina dificultati sa lucreze de acasa si simt ca uneori au capacitate scazuta de concentrare intrucat in acelasi spatiu isi desfasoara activitatile scolare sau de relaxare si copiii lor.
De acasa, jumatate dintre respondentii romani la studiul Colliers International recunosc faptul ca se simt izolati de colegi si doar 27% se simt in continuare conectati la munca de echipa. In schimb, in tarile din Europa Centrala si de Est este tocmai invers – 62% dintre respondenti sustin ca sunt la fel de conectati cu echipa si daca lucreaza de acasa si doar 29% se simt izolati.
„Avem in lucru mai multe proiecte de reamenajare in aceasta perioada si este cert ca tot mai multi angajatori regandesc acum structura biroului, respectiv modul in care acesta va fi folosit mai departe de catre angajati, ceea ce poate insemna redefinirea spatiilor de birouri asa cum le stiam inainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19”, este de parere Andrei Voica, Director Project Management & Workplace Consultancy, Office Advisory in cadrul Colliers International.
Cei mai multi respondenti (ECE – 51%, Romania- 54%) considera ca au ramas la fel de productivi si in perioada de lucru la distanta, iar pentru 21% dintre respondentii din tarile ECE si 23% dintre cei din Romania productivitatea chiar a crescut. Totodata, 44% dintre respondentii romani spun ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala s-a imbunatatit de cand casa a devenit si spatiu de lucru, procent mai mare decat cel inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est. 
Studiul a fost realizat in perioada martie-aprilie in 25 de tari in care Colliers International opereaza, prin colectare online de date in randul a aproape 4.400 de respondenti dintre care aproximativ un sfert din tarile din Europa Centrala si de Est.

Articole similare

Ad