Ti, Upply și IRU oferă, pentru a doua oară, indici de prețuri de transport atât pentru piața spot, cât și pentru cursele pe bază de contract, care au atins din nou, ambele, în al treilea trimestru din 2022, noi maxime istorice. Dar rata de accelerare a încetinit.
Reamintim că în prima parte a anului războiul din Ucraina și creșterea prețului petrolului care i-a urmat au crescut semnificativ costurile de transport. O creștere a avut loc și în al treilea trimestru, dar într-o mai mică măsură, semn că piața s-a adaptat la costurile mai mari și că cererea de transport a scăzut – și deci nu mai pune presiune pe tarife – deoarece costurile de producție sunt acum mai mari, iar puterea de cumpărare a populației este mai mică.
Din acest barometru rezultă că tarifele pentru transportul pe bază de contract au ajuns în al treilea trimestru al anului la 129,7 puncte, cu 5,4 puncte mai mult decât în trimestru al doilea și cu 19,6 puncte mai mult decât în perioada similară din 2021. Iar pe piața spot indicele a ajuns la 142,6 puncte, cu 6 puncte mai mult decât în trimestrul al doilea din 2022 – care a crescut cu 11,8 puncte față de primul trimestru din 2022 – și cu 26,4 puncte mai mult față de perioada similară din 2021.
Creșterea nu mai este deci atât de accelerată ca în trimestrul anterior nici pe piața spot, nici pe piața pe bază de contract: în primul caz a reprezentat 80% din creșterea din al doilea trimestru față de primul, iar în al doilea, 50%, deci presiunea în sensul creșterii tarifelor scade. Reamintim că această presiune pentru creșterea tarifelor a venit nu numai din cauza scumpirii motorinei, ci și din cauza crizei de șoferi – și de capacitate de transport în general – și schimbărilor climatice, care au făcut ca apa unor râuri europene să scadă în vara aceasta, reducând capacitatea de transport fluvial de marfă și împingând deci cererea spre transportul rutier. Pe de altă parte, consumul și producția au început să scadă în întreaga Europă, iar temperaturile ridicate din timpul verii au afectat producția agricolă a continentului, multe sectoare așteptându-se să înregistreze volume record de scăzute ale recoltei. Iar comenzile mai puține, prețurile mai mari ale energiei și incertitudinea aprovizionării cu gaze descurajează producția din lunile următoare. Plus că depozitele din Europa sunt deja pline și pregătite ca pentru o perioadă de vârf, dar aceasta s-ar putea să nu mai fie în ultimul trimestru din 2022 la nivelul dintr-un an bun.