Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tehnologia video, indispensabilă pentru eficientizarea şi securizarea proceselor din depozite

Fie că vorbim de filmarea şi stocarea imaginilor cu bunurile incluse în colete înainte de închiderea şi expedierea acestora sau de monitorizarea spaţiilor de depozitare şi numărarea automată a paleţilor puşi în anumite spaţii ale depozitelor, camerele video şi softurile de interpretare a datelor filmate contribuie la evitarea reclamaţiilor privind lipsurile sau deterioarea bunurilor livrate către clienţii finali precum şi la stabilirea de proceduri pentru fluidizarea transbordărilor de mărfuri în centrele de cross-docking şi utilizarea mai bună a resurselor (oameni, rafturi, echipamente). De asemenea, sistemele video avansate pot recunoaşte plăcuţele de înmatriculare ale camioanelor şi pot afişa anunţuri de orientare pentru şoferi privind docurile la care camioanele sunt aşteptate să încarce/descarce.

Mai mult de 50% din creierul uman este dedicat procesării informațiilor vizuale. Acest lucru înseamnă că majoritatea datelor necesare pentru ca inteligența artificială să automatizeze procesele și să permită oamenilor să ia decizii mai eficiente și mai bine informate se bazează pe capacitatea calculatoarelor de a traduce date vizuale de înaltă calitate, ceea ce plasează camerele de luat vederi în centrul soluțiilor IoT și AI.

Până acum câţiva ani, camerele video acționau doar ca un sistem de supraveghere pentru a securiza locațiile firmelor de depozitare și a asigura conformitatea cu anumite standarde de securitate sau reglementări. Între timp, camerele pot extrage mult mai multe informații dintr-o singură imagine, cu o acuratețe mult mai mare decât era posibil cu doar câțiva ani în urmă – mai ales atunci când sunt asociate cu instrumentele analitice potrivite.

Informațiile extrase din imaginile video sunt stocate ca metadate și indexate cu descrieri a ceea ce captează camerele, având utilitate în urmărirea coletelor, gestionarea accesului în depozite/parcări, managementul şi optimizarea spațiului de stocare sau  integrarea semnalizării digitale.

Localizare precisă, monitorizare și gestionare mai bună a coletelor și spațiului de depozitare 

Integrarea sistemului de scanare a coletelor cu o platformă de gestionare video le permite operatorilor să monitorizeze și să administreze cu ușurință incidentele cu colete care intră, ies sau se mişcă în jurul unei locații. Este nevoie de doar câteva secunde pentru a urmări și a găsi un colet/cutie/palet pe baza ID-ului acestuia sau a caracteristicilor fizice. Confirmarea vizuală a locației și a stării fizice a coletului este înregistrată și stocată, lucru care poate contribui la reducerea numărului de reclamații, deoarece se poate dovedi că coletul nu a fost deteriorat atunci când a părăsit depozitul.

În combinaţie cu cele mai recente tehnologii video și inteligență artificială (AI), camerele pot fi transformate în dispozitive IoT inteligente, capabile să furnizeze informații și statistici valoroase. În cazul platformelor de cross-dock, care sunt locații de depozitare temporară pentru a facilita manipularea rapidă a intrărilor și ieșirilor de mărfuri, spațiul de depozitare liber sau ocupat poate fi detectat instantaneu, în timp ce colectarea datelor permite analizarea intervalului de timp de folosire a spaţiilor şi care sunt zonele cele mai utilizate, astfel încât să se identifice soluţii de planificare şi creştere a eficienţei.

Gestionarea accesului automat în perimetrul depozitelor

Gestionarea accesului angajaților și al vizitatorilor la o locație se poate face în mai multe moduri: sisteme de control al accesului fizic, sisteme de interfon, sisteme de recunoaștere facială, sisteme de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare (LPR) sau sisteme de semnalizare digitală, utilizate adeseori independent sau ca o combinație a uneia sau a două soluții.

Sistemele de gestionare a parcărilor bazate pe tehnologia video pot gestiona atât accesul şi alocarea docurilor de încărcare/descărcare, cât și funcţionarea parcărilor pentru camioane. Depozitele echipate cu sisteme de LPR permit ridicarea automată a barierei de acces atunci când recunosc un număr de înmatriculare al unui camion, fără a fi nevoie ca șoferul să se oprească și să ceară accesul printr-un interfon. Mai mult, afișajele electronice îi indică șoferului la ce platformă trebuie să meargă pentru parcare și descărcare. În paralel, sistemul semnalizează imediat personalului depozitului sosirea camionului. O vizualizare în timp real a docurilor le permite lucrătorilor să vadă când camionul este pe poziție, pentru ca apoi să deschidă ușile suspendate în siguranță.

Prelucrarea unor astfel de date poate furniza statistici valoroase, cum ar fi timpul mediu de încărcare/descărcare, durata parcării, gradul de ocupare și frecvența de utilizare. Adăugând recunoașterea facială, şoferul ar putea primi acces la cantina locației.

Organizarea parcării şi alertarea în caz de punere în pericol a siguranţei

O altă aplicaţie necesară a sistemelor de camere inteligente este monitorizarea zonelor de parcare disponibile dintr-o locație: vizualizarea căilor de deplasare şi întocmirea de hărţi termice ajută la îmbunătăţirea trasării și utilizării spaţiilor disponibile de parcare, iar sistemele de detecție în timp real îi alertează, de asemenea, pe operatori atunci când sunt încălcări ale utilizării căilor de deplasare cu sens unic, cu scopul de a preveni orice blocaj sau chiar incident. Alte opțiuni de analiză a traficului în interiorul unei locații sunt numărarea persoanelor și/sau numărarea vehiculelor.

Iar aplicaţiile pot fi şi mai multe.

Vă invităm la evenimentul Milestone dedicat soluțiilor logistice, pentru a afla mai multe detalii interesante despre modul în care noile tehnologii în cloud de video management, hibrid sau on premise pot contribui la succesul afacerii dumneavoastră. Evenimentul „Streamline Warehouse and Logistic Processes with Video Technology” va avea loc în data de 24 mai la Ambasada Danemarcei din București.

Înscrierile se fac prin simpla  scanare a codului QR:

Articole similare

Ad